Befrielsen är nära!

”Befrielsen är nära…tiden är nu mogen” så börjar en låt som handlar om något mycket mer viktigt än det jag tänkte skriva om. Dock känns det som att dessa två textrader beskriver något av de känslor som i alla fall jag känner nu när vi går in ett nytt skede av vår hatade pandemi. I morgon, den här texten skrivs sent på tisdagen i vecka 39, är det så dags för att släppa på det restriktioner som har tyngt oss i mer än 18 månader. Hur skönt är det inte att vi i alla fall ser en början av slutet av detta elände.


Visst tvivlar kanske fler än jag på att vi vågar tror på en fortsatt låg smittspridning men jag hoppas. Jag hoppas så mycket att jag tror att vi kommer att klara det. Klara av att med förnuft och eftertanke ge varandra den distans i folksamlingar som vi behöver för att vara och känna oss säkra.

Jag jobbar ju med att bland annat producera och spela konserter och vi strävar efter att skapa ”konserter med omtanke”. Det är i mina ögon fina och bra ord men hur mycket vi som arrangörer än försöker med att även i fortsättning titta på publikflöden, smidighet, handspritsautomater, avståndsmattor, plexiglasskydd etc etc så handlar det om att vi alla tillsammans vågar göra rätt. Alltså vi måste göra det tillsammans, arrangören och ni kära publik. Sedan gäller det att vi törs gå på konsert eller något annat publikt evenemang. Det är en svår nöt att knäcka. Som publik måste vi våga lita på att den man sitter nära är ärlig och stannar hemma när man är sjuk eller på samma sätt avstå från ett konsertbesök om man är en av dem som inte vill eller kan vaccinera sig av någon anledning. För nog är det väl så att vi VILL gå på publika event?

Branschen som jag jobbar i har ju som alla vet varit i princip nedstängd och helt plötsligt får vi öppna upp våra konserter/teaterpjäser/idrottsevenemang. Helt plötsligt är det fritt fram, eller i alla fall nästan, och då kommer alla ut på banan samtidigt. Så nu har du som publik ett gyllene tillfälle att se massor av produktioner hela den här säsongen. Det var länge sedan som det finns så många högkvalitativa produktioner på väg ut på vägarna, breda eller smala. Guldläge helt enkelt! Ta vara på det! Så nu är det bara att vi törs, och jag är fullt medveten att detta är den kanske svåraste barriären att bryta.

Kanske vi skall använda refrängen av den väldigt kända låten som citerade i början av min text som ett mantra när det gäller att ta klivet från soffan och till in i upplevelsen att se något på scenen i livs levande livet utan något filter. Hur var det nu den där refrängen gick? Jo, just det!

”Men vill vi, kan vi, törs vi?
Ja vi kan, vi vill, vi törs!”

Erik Skagerfält
Musiker och producent

Roxys kulturtips!

När Annikas angelägna och reflekterande visor byggs ut med ett dussin mansröster i helt nya arrangemang, då händer spännande saker

7 okt 19:00 Höströster med Kräklingbo Manskör
och Annika Fehling i Lärbro Kyrka

14 okt 19:00 Höströster med Kräklingbo Manskör
och Annika Fehling i Dalhem Kyrka

Biljetter: http://www.kfroxy.se/