Dags att hålla färgen!

Överallt, på flera områden vimlar det av liv, i öns skogar, i vattnet runt oss och på slätter, berg och i tätorter är det fullt av färger som gör mig glad. Det är svårt att förställa sig ett Gotland utan färger. Vi tar oftast färgerna för givna i vårt liv, på samma sätt som vi tar luften för given. I Visby lägger vi kanske inte märke till överflödet av intensiv artificiell färg, mycket beroende av vi är vana att ha så mycket färg runt om oss. Utanför Visby, närmare naturen där varje färg har utvecklats gradvis under lång tid för att fylla ett bestämt syfte. Vinter, Vår, Sommar och Höstfärger.


Julens färg för mig är röd och grön och påsken är gul. Även om vi försöker ändra på det här så är fortfarande till största del flickbabyns färg rosa och pojkens blå. De färger som gäller för mig i trafiken är rött, gult och grönt. Skall här försöka ge en bild av de olika färgernas påverkan på mig.

Rött förknippar jag med fara och spänning, typ kärlek och färgen på exempelvis häftiga sportbilar. Gult är den ljusaste färgen och ger mig inget riktigt förtroende, blå är färgen på himmel och hav och den symboliserar lugn och stillhet. Vit anses vara en fullkomlig färg. Svart förknippat med formalitet, elegans, sorg och mysterium.

Min favoritfärg är rött, färgen passar mitt temperament och mitt sätt att leva. När jag ser röda toner så fångar det min uppmärksamhet direkt och den sitter i mitt huvud länge. För mig ger färgen energi, spänning och tankarna går direkt till passion och kärlek. Jag känner mig upp piggad.

Den färg jag gillar minst är svart. Svart ger mig bara en påminnelse om regler, makt, formalitet och mysterium. Frågan är om det är en färg. Den förekommer där både makt, auktoritet, sorg finns och får ofta negativ betydelse.

Varma färger kan höra till varma saker, varma färger är rött, orange, gult och ljusgrönt. Kalla färger är mörkt grönt, blått, violett och liknande färger. Svart och vit färg är svårare att placera, varmt eller kallt? De kan både vara varma och kalla.

Att sätta lite extra färg på vardagen är viktigt och rätt enkelt. Och ett av de absolut bästa sätten att göra det på är laga en färgrik maträtt eller lyssna på bra färgstark musik.

Färgens betydelse i mitt liv går inte att bara hoppa över. En grå, regnig blåsig dag på ön skapar inte många kreativa idéer. Så här års så hittar jag färgglädjen i naturen, se bara på alla träd med deras höstlöv. Bara helt fantastiskt!

Nej låt oss nu sikta in oss på att sätta färg på tillvaron, genom att gå på färgglada vernissager, eller lyssna på färgstark musik och alltid själv bjuda på en varm färgglad närvaro.

Dags att bestämma färg, eller hur?

Bosse Bjällstrand
Pensionerad innovatör

Roxys kulturtips!

Jazzklubben med Teental!
14 oktober 20:00 Insläpp från 18:00
Plats: Munkkällaren i Visby

Ett exklusivt möte mellan indisk och västerländsk musiktradition i gränslandet mellan modern och traditionell musik.

Begränsat antal platser. Boka i tid!
Biljetter: www.kfroxy.se
Bordsbokning: 0498-27 14 00