Local Hero Shopping – Gotland Gratistidning gör om tävling för den lokala handeln permanent

Resetävlingen “Sällskapsturen” har blivit “Local Hero Shopping”. Den pågår veckorna 3 till 8, 2022 och bidrar till den lokala handeln.

Gotland Gratistidning ställde inte in den populära resetävlingen Sällskapsturen förra året. Istället gjorde de om den till en shoppingtävling, där blickarna riktades mot de lokala handlarna och företagen. Framför allt var det huvudvinsterna som tidigare var resepresentkort som gjordes om till värdecheckar för nyttjande hos de deltagande företagen. Upplägget blev en succé med rekordstort antal deltagare och nöjda handlare.
– Vi har fått så positiv respons på det ändrade upplägget att vi har beslutat att fortsätta med samma upplägg och göra “Local Hero Shopping” permanent, säger Nellie Jakobsson på Gotland Gratistidning.

I tio år har Gotland Gratistidning hållit resetävlingen Sällskapsturen och många läsare har tagit chansen att skicka in sina svar tillsammans med finurliga motiveringar. Men med den pågående pandemin ändrades konceptet och vinsterna i form av värdecheckar och presentkort styrdes om till de lokala handlarna. Upplägget blev en succé med rekordstort antal deltagare och mer intäkter till de lokala företagen.

– De lokala företagen, butikerna och restaurangerna har varit och är hårt prövade i samband med pandemin och behöver all hjälp de kan få att komma igång igen. Det gäller för alla  att försöka vara en ”Local Hero” och styra om sina köp till de lokala handlarna i sin närhet, fortsätter Nellie Jakobsson.

Alla blir vinnare

Tävlingsupplägget är enkelt, de medverkande företagen får förutom annonsering under tävlingsperioden möjlighet att få ta del av vinsterna i form av värdecheckar och presentkort som är populära att lösa in. I praktiken innebär det att den lokala handeln gynnas på ett smart sätt.

– Alla företag som medverkar är positiva till annonsupplägget. Annonseringen stärker deras varumärke men ger också direkta affärer – alla läser gratistidningen. Att de dessutom får lösa in värdecheckar och presentkorten med all merförsäljning det ger är en värdefull bonus. Beslutet om nya upplägget och permanent ändra detta togs efter förfrågan och initiativ av handlarna själva. Det är fortfarande tuffa tider för många av dem och vi behöver alla hjälpa till, förklarar Nellie Jakobsson.

Handla lokalt är viktigt

Gotland Gratistidning har också under många år jobbat med “Local hero”-konceptet, som går ut på att gynna just lokalt näringsliv. Det är naturligt för gratistidningen, som ägs lokalt.

– För många har det här året varit enormt tufft. Vaccineringen ger resultat och det har blivit mer och mer som normalt, så jag vill verkligen uppmana så många som möjligt att fortsätta att försöka undvika näthandel och handla säkert hos de lokala handlarna. Ett bra tips är att köpa presentkort hos den lilla butiken direkt och inte ett som gäller överallt. Inlösen av dem görs oftast till de stora kedjorna som för det mesta inte satsar i den lokala kulturen och föreningslivet på samma sätt som den lokala handlaren, avslutar Nellie Jakobsson.

Källa: Gotland Gratistidning