Det lackar mot jul och så lite friskvård

Nu kan vi äntligen se fram emot årets största högtid, Julen. Granar ska huggas och dekoreras, utomhusbelysning ska kopplas ihop och tändas. Julhälsningarna ska skrivas och skickas, klappar ska köpas och slås in och julmaten ska köpas och tillagas… har jag glömt något?

Tomten? Glöggen? Kalle Anka? 

Javisst, ja, julmusiken! Kanske den viktigaste ingrediensen för en mysig jul med nära och kära. 

Sedan barnsben har julmusiken haft en viktig roll för mig i firandet av Julen, dels som en del av upptrappningen inför jul med advent och Lucia andra juliga begivenheter, dels som en förstärkare av själva julkänslan. Är man dessutom en vinylsamlare som jag så har man en hel avdelning vigd åt julskivor. Bing Crosbys ”White Christmas” blandas med Jussi Björlings ”O helga natt”, Just D´s ”Nu är det jul igen” blandas med Bosse Larsson och Bröderna Lindqvist´s ”Hej Tomtegubbar ”. 

Borde göra en topplista, men det går inte att rangordna dessa klassiker. ”Skinnknuttarnas Hjulafton” med Johnny Svängman Showband från 1956, ”Elvis’ Christmas Album” från 1957 och ”A Christmas Gift for You from Phil Spector” från 1963 passar lika bra in som ”En Kul Jul Med Spike Jones”, Burken Och Tomtefolket ”Nu Är Det Jul Igen” eller ”A John Waters Christmas”, en udda samling med låtar som ”Santa Claus Is A Black Man” och ”Here Comes Fatty Claus”. 

Seriösa klassiker och komiska bagateller. 

Och när vi ändå är på jultemat så är det lätt att komma in på TV-höjdpunkterna. Jag tänker iallafall inte missa ”Svensson Svensson firar jul”, ”Ett päron till farsa firar jul” och ”Grinchen – Julen är stulen” 

Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. 

Kan man skämta om vad som helst? 

Jo, det kan man nog. 

Humor har länge varit en ventil för människan att hantera svåra, tragiska och ofta absurda upplevelser och situationer. 

Man vet inte riktigt hur man ska reagera och så skämtar man om eländet istället. 

Humor kan vara satir, ironi, lyteskomik, bondkomik, revy, sängkammarfars, standup, sitcom, galghumor och många andra typer av kvickheter och fyndigheter. 

Humor på TV är ofta brett, några favoriter är… Monty Python, Big Bang Theory, Skenet bedrar, Robert Gustafsson & Killing-gänget. Filmer med Jim Carrey och Ben Stiller, Parlamentet, Pistvakt, Morran & Tobias, Solsidan, Uti bögda…listan kan göras hur lång som helst. 

Jag konsumerar alla möjliga sorters humor, även så kallad hederlig svensk gammal humor som Pilsner-filmer, Lilla Fridolf, Åsa-Nisse, Kronblom, 91:an, Loffe Carlsson, Magnus & Brasse, Partaj, Povel Ramel, Hasse & Tage, Macken, Fleksnes, Albert & Herbert, Svullo, m.fl. Några av dessa kanske anses lite dammigt av en del men de har enligt mig en bedagad charm och är framförallt kul, fortfarande. Även humorklassiker som Charlie Chaplin och Helan & Halvan finns bland favoriterna. 

Veckans tips!
Se en rolig film eller TV-serie, gå på en standupshow, läs en rolig serietidning, så lever ni längre… förmodligen (Obs! Ej vetenskapligt bevisat.) 

Att skratta ofta och mycket sägs stärka immunförsvaret samt minska effekterna av stress. Humor är som en typ av friskvård kan man säga. 

Pelle Jansson
Konsert och Event Promotor

Roxys kulturtips!

Klassisk Höstkonsert
Välkommen på klassisk höstkonsert i Almedalens bibliotek den 4 november kl 19:00. 

Uppträder gör: Edwin Hamstedt -piano, Stina Renard -sopran,
Per Hallgren -piano, Diane Combee -oboe, Gisela Herb -piano
& Raphaël Meulemans -cello.

Du förköper din biljett www.kfroxy.se/biljetter.
Kan även köpas i entrén i mån av plats.