Det finns många ljuspunkter i mörkret!

Hösten är här och vintern är på gång, årstider som är både stressande och deprimerande för en del av oss. Tänk vad tiden går fort, under sommaren var det ständiga värmerekord och ibland längtade jag till och med efter lite svalare klimat, och som vän av ordningen frågade jag mig vad är det egentligen pågår?


Vädret som var kände jag inte igen, det var nästan medelhavsklimat. Men hösten dundrade in som vanligt under september med sin vanliga härliga färgprakt på ön och en omställning av tiden skulle göras i oktober och då blev dagarna kortare och mörkare, mycket mörkare. Visst blir man lite deprimerad av mörkret, visst saknar man sommaren och den värme och det ljus vi hade då? Men det finns ljuspunkter även den här årstiden, det gäller bara att läsa, se och lyssna på vad som händer här på ön. Och det händer mycket, jag har hunnit med galleribesök och två andra evenemang redan. Det som är stressande är att det snart är jul och allt vad det innebär

Pandemin har stoppat många aktiviteter tyvärr, men nu äntligen börjar saker hända på ön igen.

Amatörmålaren Lars Danielson vill med en utställning beskriva en AMATÖRMÅLARES utveckling och samtidigt visa inspirationen i 20 gotländska KONSTNÄRERS svar på ”DÄRFÖR MÅLAR JAG”!

Lars har själv målat i mer än 40 år och är en av 100- talet amatörmålare på Gotland. Winston Churchill fann glädjen i att måla, hans egna ord
– ”Målningen är ett fulländat medel, då det gäller avleda tankarna från det dagliga arbetet. Han visste ingenting som så fullständigt upptar sinnet som målandet, ett sätt att återställa den själsliga jämvikten under påfrestande tider”. För Lars del har att måla varit ett mentalt stöd under många åren som chef och ansvarig för olika statliga och kommunala verksamheter som regional utveckling, arbetsmarknad, skola/barnomsorg och kultur/fritid.

Utställningen AMATÖRMÅLAREN, plats: Klintehamns Bibliotek tid: Hela november

”Därför målar jag” Lars berättar och ger svar på, varför måla!
Välkommen 25 november kl. 19.00

Utställningen består av tio abstrakta bilder i torrpastellkrita med små texter som beskriver olika steg i en amatörmålares utveckling. Den inleds med två kroppar som avbildas och sedan gestaltas i ett möte följt av bilder som uppmanar till att kliva fram, pröva nya perspektiv och att utforska jaget och omvärlden. Så visst finns många ljuspunkter i mörkret.

Bosse Bjällstrand

Roxys kulturtips!

Club Acoustic – Ladies in the Round

18/11 Vårdklockans Kyrka Visby kl. 19.00
21/11 ReMarket, Donnersgatan 2 Klintehamn kl. 13.00

Välkommen till en kväll med 4 olika låtskivare och -musiker som tar plats på scenen samtidigt i ett – klassiskt in the round concept lånat från Nashville!

Annika Fehling – Välkänd Gotländsk artist, medlem i AFT och Glimra och fick regionens kulturpris 2019.

Vera Kebbe – En låtskrivare och artist utbildad i London med djupa rötter i den Gotländska myllan.

Minna Friis – Sångerska och låtskrivare med rötter i folkliga och jazzvisiga toner.

Maria Blom – Pendlande gotlänning som uppträtt med många av våra kända svenska artister.

Mer info och biljetter: www.kfroxy.se/biljetter