Vaccinationsbevis är det bra det?

Från och med 1 december så har arrangörer av idrotts- och kulturevenemang, krav på sig att göra val. Alternativ 1 Antingen endast en publik under 100 personer. 2. Att använda de gamla restriktionerna med specifika platser med avstånd (vilket innebär en stor begränsning av antalet i publiken) eller
3. att använda vaccinationsbevis. På jobbet har vi valt att göra en mix mellan alternativ 1 och 3. Alternativ 1 användes när lokalerna inte så stora och vaccinationsbevis på resten eller när vi tror att publiken kommer att nå över hundra.


Om man inte kan vaccinera sig av medicinska skäl och har läkarintyg på detta, kommer detta att ge dispens för vaccinationsbeviskravet. Kravet på vaccinationsbevis gäller alla personer från 18års dagen och är rätt tvingande för arrangörerna. Det kommer därför att vara bra om man redan från 15 år kan legitimera sig eftersom att arrangörerna kanske inte vågar chansa på att äldre ungdomar är under 18 år.  

Vilka problem finns det med denna lösning? När jag skriver detta har 88,6 % av ön befolkning fått minst två doser så jag ser inte att det som ett stort problem med att tillräckligt många har möjlighet att gå på de evenemang de vill. Däremot finns till en början praktiska problem. Som arrangör måste man ha en tillförlitlig teknik för att kunna läsa av passen på ett snabbt och tillförlitligt sätt. Publiken måste i sin tur vara utrustade med ett giltigt vaccinationsbevis och en legitimation.  

Var finns då problemen i detta. Jo, det kan kännas som man bryter den personliga integriteten när man måste gå igenom en kontroll innan man kommer in. De flesta av oss har inga problem med att bli kontrollerade men jag förstår att det kan kännas som att vi närmar oss ett Orwelleskt nittonhundraåttiofyrasamhälle där allt kan scannas och kontrolleras och där ingenting man gör är osynligt. I det här fallet är det ju så att appen som vi skall använda inte lagrar några som helst uppgifter utan bara ger oss som kontrollerar ett namn samt grönt eller rött ljus för inpassering. Dock finns ju den andra delen att man måste legitimera sig som kan känns som en kränkning av integriteten.  

Men är då vaccinationsbevis lösningen? Jag ser det som det enda sättet vi har för att kunna fortsätta med att hålla den bransch som jag jobbar i på fötter. Branschen tål inte ännu en nedstängning som i mina ögon är det andra alternativet. Det är ju tyvärr så att det inte heller är fri och fröjd med när man trots full vaccinering går på ett evenemang med kontroll. Publiken måste hålla avstånd tvätta händer och allt det där som vi under snart två år har fått lära oss, den hårda vägen. Sloganen ”Håll i, Håll ut” är ett mantra vi alla måste kämpa med och för.  

Vilka stängs då ute? De som inte av någon anledning inte vill ta vaccination. Något som jag personligen inte förstår.  

God Jul och Gott Nytt år! 

Erik Skagerfält
Musiker och producent

Roxys kulturtips!

Jul i S:t Nikolai Visby 

10 december 17.30 S:t Nikolaigatan 15 

Visby Vokalensemble framför härlig julmusik i magisk ljussättning i S:t Nikolai kyrkoruin. Kören sjunger nykomponerade och välkända traditionella julsånger medan du dricker glögg och upplever ruinen i ett fantastiskt ljus.