Att hejda den flyende tiden

Som pensionär trodde man, innan det verkligen blev dags, att man skulle frossa
I lättja och  ”tadagensomden-
kommer-känsla”. Inga stoppdatum, inga krav från småbarn, kolleger eller Överhet på jobbet… Men när tidpunkten väl infunnit sig, visade det sig vara en fullkomlig ouppnåelig romantisk dröm. Första åren fick jag klagomål från min älskade partner; ”Du jobbar ju hela tiden, men tjänar inga pengar!” De kreativa, tidigare så kallade fritidsintressena tog snabbt hand om det frigjorda utrymmet, den andel tid som lönearbetet tidigare lagt sina formella begränsningar på.  

Några år tidigare, på Nämnden vid den lilla Statliga Myndigheten kändes kraven ibland oöverstigliga. Planering inför kommande år, i utvärderingar av året som gått och samtidigt hålla den dagsaktuella verksamheten flytande.   

Kollegan T brukade med naturlig filosofisk elegans citera Alf Henriksson: ”Det är som det är, det var som det var, det blir som det blir – risken är att det blir som det var!” (Med risk att det dåliga och allt sämre restminnet återigen spelat mig ett spratt…) 

Men nu, i den förtida pensioneringens ystra tidevarv: ”Tag nu vara på all den överblivna tiden till att ordna papper, läs all den olästa litteratur i bokhyllan som står väntande att omfamna dig med upplevelser och skrönor från hela världen!”  

På senare tid har vi fått uppleva att Per Olof Enqvist lämnat in, med många skrönor och livfulla berättelser efter sig. Tänk bara den självbiografiska historien om samlaget på det kvistfria furugolvet! Men en ny generation i samma anda med Succédebutanten Karin Smirnoff (självbiografiska historier från en trasig familj och Amerika-baserade Stina Jackson (Silvervägen) har redan tagit över stafettpennan att skildra det västerbottniska kynnet med flödande berättarglädje och blommande bildspråk! Nu är det inte längre bara Torgny Lindgrens texter som kan skröna ner oss med bibeltrogna anekdoter! Härligt! 

Deklarationshandlingar förkomna
– panik vid slutdatum för inlämnande. Ger upp letandet och ringer 0771-567 567, eller vad det nu var… (se ovan!) Trevliga manliga rösten meddelar lugnt att blanketten ju inte alls behövs, du kan kolla din deklaration på nätet och skriva under med ditt Bank ID! Låter komplicerat, säger jag. Men han erbjuder sig att hjälpa till. PÅ tre (3) minuter har vi deklarerat! Och för första gången på minst ett decennium – jag får nog tillbaka ett par tusenlappar. TACK Skatteverket för er prisbelönta men också ständiga serviceanda!!! 

Vaccination bokad i god tid, Något motvilligt insläppt; volontären vid ICA MAXI ARENA meddelade 

”Du finns inte! – Men jag står ju framför Dig!” Den tog ändå och medförde inga besvär alls! Nästa dag, vid kalenderkoll – jag var en vecka för tidigt till den bokade tiden! Någon form av kompensation för de otaliga gånger jag kommit försent till olika viktiga händelser i live! 

”De jär eint´ teidn´ som gar – de jär mensko som star!” På Fars Dag äntligen tillfälle att bevista den klassiska revylokalen där Närrevyn och sedan Gotlandsrevyn firat många succéer. På Rondo spelades gamla fina nummer upp av en 20-hövdad ensemble med Allans barn Marie, Janne och Hanna i spetsen. En hänförd publik i en fullsatt salong, skrattade unisont och sjöng avslutningsvis tillsammans med ensemblen Summan kummar! Det kändes verkligen som balsam för en luttrad själ: Carpe Diem!

Peranders Sandström,
Artistmottagare & Programskribent

Roxys kulturtips!

Jazzcut 

Jazz på Bageriet Onsdag, 15 december 20:00 

Jazz på Östergarns Bygdegård! Torsdag, 16 december 19:00 

Jazzcut bjuder på vacker svängig jazz! Jazzcut består av: Jonas Granberg på saxofon, Oskar Lindström på piano, Josef Karnebäck på bas Och Marcus Gruvstedt på trummor 

Pris: 120 kr Bageriet / 120 kr Östergarn
Obs! Begränsat antal platser boka i tid