Jul, jul strålande jul

Äntligen jul!
Alla ljus i era fönster och granar och glitter som gnistrar i mörkret. Jul – ett häftigt spektakel och samtidigt så innerligt och så vackert. 

Och ändå var jag på väg att börja skriva om det som kommer sen. Skriva om det vi planerar för våren. Det är rackarns svårt att hålla sig till nuet. Det trots att det ju nu är vår fantastiska högtid – Jul.  

Jag älskar julen! 

Jul som spektakel är fantastiskt och jag kan inte få nog av kulor, julmusik, glitter, kransar och pepparkakor. Vi är ju underbart knasiga vi människor och det är i vår mänskliga natur att sträva vidare och önska oss vidare och mer, mer… Det har lett oss till att bygga fantastiska samhällen och att förverkliga många drömmar. 

Det är ju lite sorgligt när drömmar inte längre är våra egna. Vårt konsumtionssamhälle lockar och skapar drömmar och det är svårt att hålla isär vår egen längtan med den förpackade. 

Det är kanske också enklare och säkrare att ge en julklapp som man har köpt för pengar. Att ge av sig själv kan kräva massor av mod.  

I år kan du enkelt ge en gåva till många andra bara genom att tänka efter och hålla avstånd, med munskydd om ni är inomhus. Vänta inte till julafton med att ta vara på varandra, ge dina gåvor under julhandeln. 

Våra hjärnor är konstruerade för att hitta omedelbara lösningar, att bygga och att sträva vidare. Vi är mindre bra på dimensionen ”tid”. Det som hände för ett år sedan har vi redan lagt i en ”förbrukad-låda”. Det gör bland annat att vi har svårt att förstå konsekvenser av våra ageranden, ta till exempel klimat- och miljöförstöring.  

Tid, vår tid, vår egen tid, min tid. Är inte tiden något av det viktigaste man har? Den har vi att ta vara på och att dela med oss av. Att vara generös med sin tid för sina vänner och de vänner man ännu inte har mött ger ju också mångfalt tillbaka. Tid – kan du ge av din tid i julklapp? 

Egen tid? Varför har vi då så förtvivlat svårt att vara här och nu? Medveten närvaro låter pretentiöst men det är väl precis tvärt om. Att ge sig själv en stund. Att vara tacksam för den här stunden och det man får.  

Jag är inte så bra på att ta vara på den tid jag har men en stund har jag vigt som ”min stund” varje år. Julaftonsmorgon, alldeles för tidigt för att göra något och så tidigt att jag kan krypa ned och sova lite till efteråt, då kurar jag ihop mig nära julgranen och låter den med ljus och kulor bli hela min värld. Stilla och vackert. Då är det jul. 

Julens spektakel och julens innerlighet kan förstärka varandra – så ut och önska alla du möter det jag önskar dig, nämligen en RIKTIGT GOD JUL

Maria Larsson
Ordförande Riksteatern Gotland

Roxys kulturtips!

Vårdklockans Kyrka 29 december 19:00
En intim mellandagskonsert med Eric Palmqwist 

Välkommen till vackra Vårdklockan i Visby och en intim konsert i mellandagarna med Eric Palmqvist. Med på scenen finns också Henrik Meierkord på Cello. 

Biljettpriser: Ordinarie: 200 kr  Pensionär: 100 kr Student: 100 kr
Boka här!www.biljettkiosken.se/event/211229-kfroxy-ericintim