Innan ringmuren fanns… | gotlanduppochner

… hade redan en kastal/försvarstorn byggts 1158-61. Då låg Gotland lägre och hamnen fanns i nuvarande Almedalen. Ett tjugotal meter söder om tornet fanns en inseglingsränna.

Bilden är tagen innanför muren. Jag stod på Studentallén.

Längst upp i tornet kunde armborstskyttar skjuta rakt ner mot fiendebåtar. Det fanns då ingen port. Bara en liten lucka ett tiotal meter upp. Dit upp kom skyttarna via en stege, som de drog upp efter sig. Därmed tog fienderna sig inte upp.

Motståndarna lirade verkligen på bortaplan. Om de ens vågade sig på att angripa det bastanta försvarstornet/kastalen.

Det ursprungliga namnet var Lambtornet. En kort tid har tornet varit ett fängelse. Då kallades det givetvis för Fängelsetornet. Två andra namn som figurerat genom tiderna är Långbrotornet och Visby Torn.

I samband med att Visborgs slott förstördes 1710 inrättade Kronan ett krutförråd i tornet inför eventuella drabbningar mot danskar och ryssar. Nuvarande namnet Kruttornet tillkom i den vevan. Vid mitten av artonhundratalet flyttades krutförrådet till Hospitalsbetningen. Men Kruttornet förblev dock i Kronans ägo ända fram till år 1899.

När du tittar på Kruttornet nästa gång, eller för första gången i ditt liv, kan du gärna en stund studera byggnaden och tänka på att du betraktar den byggnad som anses vara Nordens äldsta ickereligiösa byggnad. Mäktigt.

Författare: http://bosseliden.wordpress.com

Detta inlägg finns i sin helhet på gotlanduppochner hemsida.

Källa: Gotlanduppochner