Finansierades med juveler | gotlanduppochner

1869 grundades Gotlands sjukhem av den varmhjärtade prinsessan Eugénie (1830-1889).

För att finansiera projektet sålde prinsessan sin farmors, drottning Desideria, smycken.

Omöjligt för fotografen att få med hela fasaden på bilden.

Prinsessan som värnade om de svagaste bestämde bland annat att sjukhemmets styrelse skulle ha lika många kvinnor som män. Fortfarande drivs verksamheten av Gotlands sjukhems stiftelse och den är enligt ”reglerna” en icke vinstdrivande verksamhet. Platserna anvisas av Region Gotland. Biskopen är av tradition ordförande.

Genom åren har det gjorts många ombyggnader. Tidigare hade de dubbelrum. Nu handlar det om 42 lägenheter och numera ska det vara en av Sveriges modernaste sjukhem.

Tre år tidigare, 1866, uppfördes ett barnhem för gossar på vägen ner mot Fridhem. Prinsessan Eugénie hade köpt torpet och döpte det till Fridtorps barnhem.

Vid sekelskiftet 1900 uppfördes en större byggnad som barnhem för flickor. Prinsessan ville att barnhemmet skulle vara delvis självförsörjande genom lantbruket nära hemmet. Barnen fick praktisk undervisning inom både jordbruk och skogsskötsel. I ladugården hade de häst, ko och höns.

Detta hus har också kallats för Kapellet. Virket till korset tog från ett akacieträd som vuxit upp på Fridhem. Under åren tillkom brygg- och tvättstuga, föreståndarinnebostad, lärarbostad samt nämnda ladugård och hönshus.

I mitten av 1940-talet fick landstinget enligt riksdagsbeslut huvudansvaret för barnhemsvården i Sverige. De ”dissade” redan 1947 det gamla Fridtorpshemmet.

Kuriosa:
Prinsessan Eugénie gick bort på Stockholms slott den 23 april 1889, natten till sin 59-årsdag, efter ett helt liv dedikerat åt välgörenhet. Så mycket gott det kom från denna späda varmhjärtade kvinna som själv hade få personliga behov. ❤

Författare: http://bosseliden.wordpress.com

Detta inlägg finns i sin helhet på gotlanduppochner hemsida.

Källa: Gotlanduppochner