Tankar om kreativa näringar och en olidligt vacker kulturscen

Det finns många yrken där man behöver vara kreativ. Min rörmokare gjorde t ex en kreativ lösning för golvbrunnen när jag renoverade badrummet i höstas. En snickare jag anlitade när jag byggde hus på 1980-talet hittade på ett tricks för att böja en taklist runt en rund hylla. Mina lantbrukargrannar måste ofta vara kreativa mångsysslare. För att inte tala om kockar. Och själv har jag mången gång fått vara väldigt kreativ med orden i mitt yrke när jag försökt få politiken att fatta rätt beslut i kulturärenden! 

Men varken rörmokare, snickare, bönder, kockar eller kulturbyråkrater räknas in i begreppet Kulturella och Kreativa näringar, förkortat KKN. De definieras av Tillväxtverket  och omfattar branschgrupperna arkitektur, audiovisuella verksamheter, bild & form, kulturarv, litteratur och litterärt och konstnärligt skapande, scenkonst (musik, teater, dans m.m.) samt press/media och mode- och reklambranschen. 

Och det här är riktigt intressant för Gotland. Här finns nämligen drygt 1000 företag som ingår i KKN, vilket är bland det högsta antalet räknat per innevånare i hela landet. Det är alltså en mycket stor och viktig bransch för Gotland. Vid en mätning som gjordes för några år sedan hade Gotland den tredje högsta tillväxten i landet inom de här kreativa näringar. På den här klippan i Östersjön finns fler kreatörer än någon annan stans i landet och det behöver vi veta, njuta av och ta vara på. Konst och kultur är inte grädden på moset, det är sånt som gör livet värt att leva. Enligt mitt förmenande är det inte stenindustrin som är Gotlands framtid utan just dessa kreativa män och kvinnor och deras verksamheter! Här finns innovationskraft och vilja till utveckling och förnyelse. 

Själv har jag haft förmånen att få jobba med att lägga grunden för ett kulturkluster i den fd kulturskolan. Gotlands kulturrum heter det, och där är nu en drös kreativa företag och föreningar verksamma. Här finns nu bl.a. individer och företag inom musik och musikproduktion, mediaföretag, flera filmföretag, fotografer, arkeologer, reaktionen för tidskiften Horisont, en nycirkusförening, författare, keramiker och ett studieförbund med skaparlokaler. Och just nu dessutom teatergruppen Unga Roma ett stort filmteam som spelar in årets julkalender för SVT. Här finns också föreningen Svensk Form Gotland, som undertecknad råkar vara aktiv i. Och vår uppgift är just att lyfta och sätta ljuset på kreativa människor och KKN-företag inom konst, form och design. 

Jag är också aktiv i KKN–företaget Kultudralen AB, som utan vinstintresse ansvarar för kyrko-ruinen S:t Nicolai och verkar för att den ska vara en tillgänglig och attraktiv kulturscen. Den har tidigare varit väldigt dyrt att hyra in sig där. Bilden har varit att det är en arena för ”finkultur”, för folk med pengar. Men det har vi nu ändrat på! Prislistan är helt förändrad och Kultudralen S:t Nicolai är nu möjlig att hyra för kulturaktörer klart överkomliga pengar. Och både vi och prislistan prioriterar särskilt gotländsk kultur, gotländska arrangörer och gotländska artister!  

• Besök Gotlandskulturrum.se om du är en kreativ själ som vill jobba tillsammans med andra kreativa själar.

• Besök Svenskform.se/gotland och bli medlem i om du jobbar med form, design eller konsthantverk.

• Och besök Kultudralen.info om du är musiker, skådespelare, artist, scenpersonlighet eller arrangör så fixar vi ett gör bra gig i sommar på Sveriges vackraste kulturscen!

Björn Ahlsén
kulturbyråkrat emeritus

Roxys kulturtips!

Rymden på Jazzklubben!

Torsdag, 31 mars 20:00 kl. 20 (insläpp kl 18)
Plats: Munkkällaren, Visby  Åldersgräns: 18 år

RYMDEN – Music Made in Scandinavia

Bugge Wesseltoft – piano, keyboards  Dan Berglund – bas
Magnus Öström – trummor

Biljetter till konserten köper du här www.biljettkiosken.se/ men vill du även boka bord och äta så gör du det separat till Munkällaren på 0498-271400