Varför finns det inte ett klokt scenkonsthus på Gotland?

Jag arbetar dagligen med att framföra och producera scenkonst med olika sätt och uttryck. Jag tänker skriva denna lilla betraktelse utifrån oss professionella utövare men det gäller alla som någon gång ställer sig på en scen. Min undran är om det verkligen är så att politikerna inte förstår att kulturen, och i mitt fall scenkonsten, har så stort värde att man kanske måste fråga sig om vilka krav som utövarna måste få tillfredsställda för att den fysiska arbetsplatsen skall uppfylla det arbetsmiljökraven som krävs för kunna skapa något som berör och kommer nära publiken. Vad då för krav?

Först skall sägas att vi är väldigt vana att kompromissa med arbetsmiljön men jag börjar allvarligt tröttna på att konstiga konstruktioner som kräver tunga och ibland rent farliga lösningar. Det kan handla om att det inte finns sidoutrymmen runt scenen där man kan tillfälligt förvara lådor för instrument och annan utrustning, eller som på en stor lokal i stan där hissen upp till den så kallade ljusbryggan inte går hela vägen upp utan teknikerna får bära tunga lampor en trappa till. Arbetsmiljö?! Ja, jag vet att jag låter gnällig men faktum är att jag är uppgiven. För att ni skall förstår vad jag menar kan vi göra en jämförelse med hur man diskuterar med idrottens säkert väldig adekvata krav på hur deras arbetsplatsen skall se ut.

Det finns ingen vettig person, politiker eller medborgare som ifrågasätter att den kommande ishallen inte kommer att ha rätt mått för en hockeyrink och eller att takhöjden och belysningen är rätt utformad för att spela basket i den relativt nya arenahallen. Man säger kort sagt inte till Ladies att de får spela med en takhöjd på 2,70 och på en yta som är hälften så stor som den skall vara. Faktum är det är precis så vi på kultursidan gör hela tiden. Vi spelar och kommer alltid att spela på fantastiska platser runt om på ön t.ex skolor, vårdhem eller bibliotek men överallt är alltid någon form av kompromiss ofta i from av att vi ge avkall på arbetsmiljön.

Vad vill jag då ha för förändring? Ett hus som faktiskt är byggt utifrån de ganska modesta krav vi har på arbetsmiljön. Ett hus som från början är tänkt för att framföra scenkonst i, med scenkonstens krav på ytor, takhöjd, teknik och den där riktigt svåra frågan om god akustik. Det är faktiskt det sist nämnda kriteriet som vi först och alltid kommer upp som av sakerna vi först få kompromissa med, för att vara tydlig gäller alla typer av genrer.

Låt mig nu påminna att vi är mitt i ett valår. I valet 2014 sedan fanns byggande av ett scenkonsthus med i samtidiga partiers valmanifest. Alla partier var alltså rörande överens om att ön behövde stärka scenkonstens infrastruktur i from av ett hus. Man diskuterade mycket om hur och var ett sådant hus kunde ligga, Visby eller annorstädes. Av någon anledning blev frågan en död sådan. Man satsade helt enkelt om och prioriterade bort frågan till ett intet.

Snälla bestämmande tjänstemän och politiker tänk om…hör vår bön!

Uppgivna gubben har talat! 

Erik Skagerfält

Roxys kulturtips!

Lyttas Hörna – musik och samtal, gäst Yvonne Hallin präst

Lördag, 23 april 15:00

”LYTTAS HÖRNA” på Joda Bar & kök.

Det Gotländska bandet DeLyttasKapell, tar sina konserter med egna låtar på svenska pop / rock /blues till en ny nivå.

Entré 195 kr  Roxymedlem 130 kr