Jakten på den fridlysta och rödlistade nipsippan

Soligt, men riktigt kyligt i den starka vinden, konstaterade vi snabbt. Vi hade satt bilen längst in i naturreservatet Filehajdar. Ett stängsel skyltat med att ”Obehöriga äga ej tillträde” trasslade till det. För innanför stängslet såg jag en yngre släkting till de 111 125 nipsipporna som inventerades här 2004. Typiskt! Den var utom räckhåll för fotografen…
Under vistelsen delade vi på oss och stundtals såg vi inte till varandra. Jag tog en bild utanför staketet med min kamera. Till slut stötte jag på min fru igen. Solveig gick och pratade för sig själv. Nåja… sanningen var att en av våra döttrar ringt upp henne.

Solveig hade på egen hand hittat de omtalade nipsipporna lite överallt. Den ludna örten är inte så hög, bara ungefär en dm. Den har stora, blålila blomkalkar som slår ut i slutet av april.

En knopp som växte precis på fel sida om staketet. Tur att det gick att fotografera den över staketet.

Filehajdar är känt för att ha Nordens största population av den fridlysta och rödlistade nipsippan. I Sverige finns den bara på Gotland och i ett mindre område som heter Ramsele socken i Ångermanland. Men den förekommer också i sydöstra Finland och Estland.

Var trivs örten bäst? Svaret är att nipsippor växer i solbelysta, torra miljöer på grus eller kalkhällar. Om en vecka är de antagligen finare att se och fota. Men då är vi upptagna med annat. Har vi tur då kan vi stöta på en annan ört som också är ovanlig på andra ställen än på fantastiska Gotland. ❤

Författare: http://bosseliden.wordpress.com

Detta inlägg finns i sin helhet på gotlanduppochner hemsida.

Källa: Gotlanduppochner