Värna dina hjälpare

”Jag ska ut med några tjejer i helgen och jag tänkte du kanske ville med? Känner du Pelle? Inte, men då ska jag se till att ni ses, ni skulle verkligen gilla varann! Nä, jag kan inte den grejen, men Christer Svensson kan säkert det,
vill du ha hans nummer? Hälsa från mig!”

Vi är just nu mitt i vårens vackraste tid där Jesus precis flugit tillbaka till sin himmel och vi har ätit upp påskäggens chokladpraliner. Kycklingarna, som Johan Glans varje gång får mig att kikna av skratt över, är tillbakasatta in i sina lådor och förråd. Kanske har du också liksom jag äntligen tillbringat några dagar tillsammans med nära och kära efter pandemins järngrepp.

Samtidigt befinner vi oss i utkanten av ett KRIG! Det är något jag aldrig trodde att jag skulle skriva.

Det här är därför också hjälparnas tid. De öppnar sina hem och sina hjärtan för att ta emot sargade och rädda människor från ett av våra nära grannländer. De drar i sina kontakter och fixar jobb, kläder och bostad. De gör sina insatser utan att något bett dem och utan att förvänta sig någon vinst. Flera beger sig till och med in i krigets hjärta eller anländer till grannländernas gränser för att vara först på plats med mat och värme. Andra lånar ett öra till en vän eller tröstar ett barn som skrämts av nyheterna eller de mördarlika JAS-vrålen som alltför ofta skär igenom vår oskyldiga Visbyhimmel. Det är kärlek i sitt grundläggande ursprungsläge!

Vi har nästan alla en ”hjälpare” i vår vänkrets. Någon som tänker på dig när du är ny i stan, den du ringer för en hjälpande hand eller när du bara behöver en ”pick me up”! Någon som alltid har något skoj på gång och som gärna tar dig med, utan baktanke eller någon annan önskan än att ha en trevlig stund tillsammans. Konserter, middagar och utflykter. ”Hjälparna” tycker helt enkelt det är KUL att lyfta andra och ser det som sin lott att få människor att må bra, sammanföra och förmedla kontakter. De är extraordinärt duktiga på att samla på bra människor.

Vad man dock ofta missar är att tacka och värna dessa människor! Man tror att de redan vet eller att de inte behöver! De är emellertid inga übermänniskor utan känslor eller med oändliga resurser. De känner sig också ensamma ibland, har dåliga dagar och de behöver få höra att de behövs och uppskattas! Det behöver vi alla!

Om du har en hjälpare i din vänkrets, någon som bryr sig om dig och andra, ställer upp och tar dig med på sina äventyr. Ta dig lite tid så här i påskens efterdyningar och ring upp och tala om att du uppskattar dem! Fråga hur de har det och tacka dem för att de finns där, i smått som stort.

Ta även lärdom av din vän och öppna också ditt hjärta. Var inte snål med att be andra hänga med eller att inkludera och sammanföra människor. Det syns inte alltid utanpå hur någon kämpar i sitt inre krig. Ett krig som till skillnad mot det blodiga vansinnet i öst faktiskt kanske kan stillas bara genom en gemensam kopp kaffe, en inbjudan till helgens bokklubb eller en promenad på södra hällarna i vårsolen. Små steg som faktiskt här och nu kan skapa en bättre värld.

Karina Kampe, Artist & Sångskrivare

Roxys kulturtips!

JAZZKLUBBEN 

Datum: 2022-04-28 kl 20 (insläpp kl 18)
Plats: Munkkällaren, Visby  Åldersgräns: 18 år

Clas Yngström Blue Devils
Clas Yngström – gitarr
Uffe Åhman – trummor
Patrik Steen – sång och gitarr
Christer Ring – munspel
Robert Ivansson – elbas

Biljetter: https://www.biljettkiosken.se/event/220428-kfroxy-yngstrom