Hallå, kul om vi kunde träffas och prata!

Att våra privata möten och trevliga stunder med vänner och bekanta är snart en saga. Mer och mer ersätts det mesta med mobiltelefoner och datorer, det är numera ingen nyhet. Jag behöver bara kolla hur det är hemma i den egna familjen ibland barn och barnbarn eller på bussar, tåg och tunnelbana. Långa WC-besök beror oftast på nya twitter-meddelanden, att cykla omkull på grund av ett nytt FB-inlägg, att krypa fram med bilen i 50 där det är 90 är inte heller ovanligt. Vi chattar, instagrammar, gogglar och sms:ar. Vår mänskliga kontakt blir allt mindre och hänsyn i det offentliga rummet allt sämre.

Är detta en ny funktions-nedsättning? Vi blir både döva och blinda för allt som rör sig omkring oss, vår reaktionsförmåga att observera vad som sägs och händer runt oss existerar nästan inte alls. All fokus finns i örat och på telefonen eller datorn. Det här går självklart över så fort vi tar av oss lurarna och stänger av tekniken, men frågan är hur lång tid under vårt vakna tillstånd denna funktionsnedsättning är? Tyvärr så verkar den tiden bara bli längre och finnas i de flesta miljöer och vi träffas allt mindre tillsammans fysiskt. Vi är ständigt uppkopplade och bevakar allt så mycket vi kan. Gilla markeringar, tummen upp är viktiga symboler i denna kommunikation. Vi påverkas mycket av vad som görs i de sociala medierna, vi tror oss ha en totalkontroll av vad som händer. Allt är inte heller sant!

Hur skall vi göra för att kunna umgås och möta varandra varandra igen på ett riktigt sätt? Enklast är kanske ett mobil och data förbud på offentliga platser, gator, trappor och när vi cyklar? Antagligen helt hopplöst, vem skall se till att detta efterlevs? Det är nog dags att börja fundera på hur vi istället kan ha en mänsklig kontakt istället. Tack och lov har skolorna redan vidtagit åtgärder, eleverna får lämna in sina mobiler på morgon, vilka sedan återlämnas vid skoldagens slut.

Nej den bästa lösningen är som jag ser det, att vi gemensamt bestämmer att när vi är i det offentliga rummet och tillsammans med vänner och bekanta bestämmer att vi har mobil och dator avstängda. Kanske då börjar vi prata med varandra igen, det sociala livet börjar fungera och vi visar lite hänsyn till varandra igen.

Sociala medier gör oss osociala, men gör oss glada genom att vi kan hålla kontakt med varandra över hela världen och informera-visa bilder, nyheter med mera.

I vår ständigt uppkopplade tillvaro blir det nästan svårt att helt släppa taget om de sociala medierna och det tänker jag inte göra. Jag skall försöka skala bort det som är ointressant för mig, jag behöver inte få alla uppdateringar på vänner och bekanta i sociala media. Jag vill mycket mer försöka träffas fysiskt, trevligare med mänskligare kontakter.

Bosse Bjällstrand, pensionerad innovatör

Roxys kulturtips!

CLUB ACOUSTIC International med Mark Davis (USA) Pia Toft (DK)
Henrik Carlén, Maria Blom, Annika Fehling

Tisdag 17 maj kl 19:00. Folkets Bio Visby-scenen, VISBY

Biljetter: kfroxy.se/biljetter

Gotland ISR Konsert
Nyskrivna sånger med låtskrivare från USA, Danmark och Sverige

Lördag 14/5 kl 14:30. Pensionat Holmhällar, Vamlingbo