Mycket tyder på att vi inte vet någonting om verkligheten

Måndagen den 9 maj sände OBS i P1 en spännande essä med Helena Granström. Redan rubriken satt som ett skott i hjärtat – eller kanske hjärnan. Här går man omkring och tycker man är flott som känner igen en majviva.
Och så kommer någon och säger: ”Det vi upplever är inte verkligheten. Det vi upplever är det vi behöver uppleva för att kunna överleva och fortplanta oss, vilket inte alls behöver vara detsamma som essensen hos de objekt vi har omkring oss.”

Men visst låter det lovande att de fokus som verkligen gäller bara är två – överlevnad och fortplantning. Låt oss sluta fundera på vilken bil vi ska köpa. Eller, fundera inte mer än att den ska duga till att fara hem till den du vill fortplanta dig med. Leta upp Helena Granströms text på nätet. Den är fantastisk. Jag menar det. 

Jag konsumerar och producerar kultur ständigt och jämt. Det gör troligen du också. Om jag ger en del exempel så kan du jämföra med vad du håller på med. Och så kan vi tillsammans landa i den underbara slutsatsen att kultur kan vara så mycket olika saker. 

• Sjunga kör med texter som: Där du vandrar vill min längtan bo (Kristina Lugn) oss kyliga och tröga, som folk är mest (Hjalmar Gullberg) medan du dränkte alla mina sorger (Evert Taube) 

• Baka bullar på Langska huset – OBS fler, många fler volontärer behövs. Och hakar du på kommer du inte att ångra dig, det lovar jag. 

• Hålla liv i släkthistorien och släkthistorierna tillsammans med just släktingar. 

• Se Kulla-Gulla på scen tillsammans med en massa människor. Visserligen hände det på fastlandet, men får väl ändå räknas som kultur. 

• Försöka plöja nya spår i en hjärna som varit med ett tag så att den fattar att den som ska spela orgel behöver ha samtidig koll på alla händer och fötter man har. 

• Lägga en beställning hos Almedalsbiblioteket och hämta ut boken i tid 

• Köpa en akvarell och tejpa upp den så att horisonten blir horisontell och så att buckligheten i pappret står fram i all sin underbara bucklighet. 

• Vara med i styrelsen i de flesta föreningar du är med i. 

• Putsa fönster på Polhemsgården i Tingstäde – eller åtminstone fotografera Pernilla då hon gjorde det. 

Avgörande för om tillvaron ska bli uthärdlig – eller varför inte trots allt härlig – i de vidriga omständigheter som nu gäller i Europa är att vi alla hjälps åt. Håll grytan kokande! Det kan ske på så många sätt. Språkcafé i Visborgskyrkan, läxhjälp på nätet i Röda Korsets regi, ta hand om humlorna, lär dig något nytt. Poeten Bob Hansson drog i radion en lans för att vi INTE skulle lära nytt utan istället satsa på att bli ännu bättre på något som vi redan är ganska bra på. Hans exempel var: Strunta i att gå den där Excel-kursen!

Jag inser hans poäng men vill ändå hävda precis motsatt uppfattning.
Lär dig något nytt.

Vidga din kunskap. Köp en ny elektronisk pryl och du kommer att njutningsfullt kunna dyka ner i ytterligare en spännande manual.

Tänk vad vi är olika, vi människor. Visst är det underbart!

Bertil Thorslund
’Omvänd vinterfastlänning’

Roxys kulturtips!

Jazzklubben – En minneskväll för Uno 

Datum: 2022-05-26 kl 19.00 (insläpp kl 18.00)
Plats: Munkkällaren, Visby   Åldersgräns: 18 år

Artister och musiker uppträder för att hedra jazzklubbens trogna medlem och stödjare Uno Von Corswant.
Intäkterna från kvällen går oavkortat till en minnesfond.
Bord bokas separat genom Munkkällaren, 
bordsbokning: 0498-27 14 00

Pris: 200 kr  Roxy-medlem: 150 kr  Student-medlem: 100 kr