Tidningarna påverkas negativt av postens varannandags-utdelning

Varannandags-utdelningen påverkar en del prenumeranter som inte längre får GA och GT varje dag.

Den 2 maj införde PostNord varannandags-utdelning även på Gotland och i de norra delarna av landet. Det innebär att mottagare i de områdena får brev, tidningar och reklam varannan vardag. Det är en förändring som av många upplevs som en försämring, inte minst dagstidningarna där många prenumeranter drabbas.

– Med den här modellen för utdelning av brev, tidningar och reklam möter PostNord en verklighet som redan är här, där svenskarna skickar allt färre brev och allt fler paket. För många mottagare är det idag viktigare att kunna få sina e-handlade paket alla vardagar än att brevbäraren ska passera postlådan varje dag, oavsett om det finns brev att dela ut eller inte, säger Mathias Krümmel, vd för PostNord Sverige i ett pressmeddelande.

Det här förändringen är inte bra för dagstidningarna runt om i Sverige där prenumeranterna inte längre får tidningen hem i brevlådan varje dag. Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef på Norrköpingsägda Norrmedia för NSD, Kuriren och PT beklagar att läsare kommer i kläm. Även på Gotland ägs både GA och GT av Norrköpings Tidningar.

– Jag är jätteledsen för deras skull och hoppas att många av dom vill gå över till det digitala alternativet, säger Andersson-Junkka till SR Norrbotten.

Gratistidningarna påverkas också

Förändringarna i utdelningen påverkar även gratistidningarna. På Gotland delas öns överlägset största tidning, Gotland Gratistidning ut av Svensk Hemleverans men från och med vecka 26 kommer Post Nord att sköta utdelningen. Även tryckningen av Gotland Gratistidning måste flyttas till fastlandet då Norrköpings Tidningar beslutat om nedläggning av tryckeriet på ön under hösten.

Peder Gidlund, ansvarig utgivare på Gotland Gratistidning och flertalet gratistidningar i Norr- och Västerbotten.

– Det är såklart inte optimalt att våra tidningar som är omtyckta och läses av alla inte kommer ut på en och samma samma veckodag som de alltid har gjort. Det är svårt att på kort sikt hitta någon lösning då det inte finns så många aktörer på Gotland. Vi ser hela tiden över hur vi skall utveckla och förbättra våra produkter. En bra distribution med stor spridning är nyckeln när man ger ut gratistidningar och vi siktar på att inom några månader kunna presentera en mer långsiktig lösning för alla våra tidningar, både i Norrbotten, Västerbotten och Gotland, säger Peder Gidlund.

Källa: SR Norrbotten, PostNord