Ibland så har man totalt renons på uppslag och idéer

Som nu. Nu skall jag skriva en krönika på 500 ord och helst skall det ju innehålla något intressant eller åtminstone något trevligt.

Det är trevligt och lustfyllt att se hur Gotland öppnar upp nu på vår och försommar, Kanske extra mycket i år efter några år av pandemi och nedstängdhet (nytt ord?). Folk verkar ju extra sugna på socialt umgänge, vilket inte är så konstigt. Ibland slår det över men det verkar som de flesta har förståelse för det. Många korgar har haft svårt att hitta folk eftersom de var tvungna att dra ner och säga upp. Med tanke på hur utsatt man är som ”extrajobbare” så är det klart att många har bytt bransch. Från en rolig men osäker till en, kanske inte lika rolig, men tryggare bransch. Många var de företagare som har får stöd. Däremot de timanställda har haft jätteproblem at få ordning på A-kassa och ersättning. Speciellt i en bransch där man har låg organisationsgrad (facklig tillhörighet) och nästan aldrig tillsvidareanställning. Det kallas ju populärt ”gigekonomi”. Ett ord som har dykt upp de senaste åren. Som gammal frilansmusiker och artist så fattar man ju varifrån de fått ordet. Själv har man ”giggat” halva livet. Vi kulturskapare är ju vana vid tillfälliga jobb, numer behöver vi oftast även vara godkända för FA-skatt. Plötsligt verkar det blivit ett modeord. Jag har en viss förståelse att uppdragsgivaren/arbetsgivaren inte vill behöva lägga upp nya lönekonton för varje musiker men när jag fick höra talas om att en restaurang krävde F-skatt hos diskaren. Då handlar det inte längre om att det är krångligt utan att man vill undandra sig sitt arbetsgivaransvar. Jog hoppas att det var ett olycksfall i arbetet.

Jag har ett mycket gott råd till alla F-skattare: Prata med Fora om ”företgarens egen försäkring.” För 200-250 kronor om året får man en arbetsskadeförsäkring ochsedan kan man bygga vidare med pensionsavsättning etc.

Jaha, nog med förmaningar. I sommar blir det en rejäl ”gig-vecka” för Lazy Afternoon. Självklart, utan att jag skäms, gör jag reklam för oss här. Nytt album ”Just As Poor As Before” och mellan den 7 och 16 juli syns och hörs vi på Gotland. Fasen vad kul det skall bli att ut och spela. 7 juli Snausarve Gårdsbryggeri, Silte; 8 juli Café Maffen, Fårösund; 9 juli Hotell Dalhem; 12 juli Café Kubanen, Västerhejde; 13 juli Bistro Burs; 14 juli Ett Litet Crêperie, Stenkyrka; 15 juli Buttle festplats och 16 juli Hop Shed Brew Pub Beerfestival, Visby. 

Hoppas vi ses därute.

Bo Ahlbertz, artist & producent

Roxys kulturtips!

Moddes promenad – en barnopera
Lördag 18 juni 2022 16:00  S:t Nicolai Ruin, VISBY

MEDVERKANDE
Francine Vis – mezzosopran
Henning von Schulman – bas
GOTLANDS BLÅSARKVINTETT
GOTLAND JAZZTRIO