Almedalsparken? Vad är det?

Vårt samhälle har under de senaste åren drabbads av att försöka effektivisera och samordna alla funktioner som är möjligt. Ett exempel är att man använder den så kallade ”just in time”-systemet där företag och regioner/kommuner inte har något eget lager utan det man behöver skall produceras och levereras till verksamheten precis när det behövs. Sedan händer det något som gör att den där leveranskedjan inte fungerar tillräckligt snabbt och då kommer någon alltid i kläm. Tänk på vad som hände när det inte fanns lager av skyddsutrustning i landets regioner när pandemin slog till.

Ett annat exempel är att ha vårt larmnummer 112 kopplat till en större larmcentral, i Gotlands fall någonstans på fastlandet där personalen inte har lokalkännedom. Effekterna av detta kan bli fatala. Om det börjar brinna i Silte och man på grund av geografisk kunskapsbrist skickar brandkåren till Slite så blir det en förödande effekt. Jo, säger vän av ordning: ”Det är ju därför man har infört att man måste ange belägenhetsadress, alltså exakt adress, när man ringer in ett larm. Problemet är väl det att vi här på ön inte riktigt vet vilken adress olika platser har som vi besöker. Vem kan t.ex. säga på rak arm vilken adress biblioteket i Fårösund eller Systemet på Öster har?

Det sista exemplet på hur illa det går när man drar effektiviseringen för långt är när vi på jobbet skall söka polistillstånd för våra offentliga utomhuskonserter . Förr om åren sökte detta, i sig viktiga, dokument direkt på polismyndigheten på ön. Vi skrev med vedertagna platsbeskrivningar, något som aldrig har renderat några som helst problem vart vi än ville framföra våra konserter, kort sagt polismyndigheten kunde sin geografi.

Nu har ansvaret för polistillstånd flyttats till Stockholm och det gör saken lite mer komplicerad. Man har nog koll på det flesta konstiga adresser i Stockholms närhet så om man skriver att man skall ha en konsert i Kungsan så är risken liten att man får frågan, som vi faktiskt har fått: ”Almedalen…vad är det?” (Är det någon plats på ön som är rikskänd så är det väl just Almedalen). Jag har stor förestående att man inte kan ha lokalkännedom men frågan är om inte vi på ön skall kunna kräva att personerna som handhar våra ansökningar faktiskt måste kunna geografin i de regioner som man servar och beslutar om. Om nu avdelningen prompt måste ligga i huvudstaden kanske man skall ordna så att personalen får besöka platserna man har hand om. Ingen av de tjänstemän jag har varit i personlig kontakt med hade varit på ön.

Slutligen fick vi en konstig fråga när vi sökte för vår kommande säsongsavslutning ”GM-i det gröna” den 7 juli i just Almedalen. Kanske handlade om en säkerhetsbedömning om hotbild etc men så ställdes inte frågan. Utan frågan var kort och gott. ”Kommer några kändisar att uppträda?” Svaret är väl beroende hur man definierar kändis. Babben, Blossom Tainton, Clara Klingenström,Will Oaks, Vendela Blomgren och Elin Andersson är i alla fall kändisar för mig.

Önskar alla en skön sommar.  

Erik Skagerfält
Tubaist och producent

Roxys kulturtips!

13 juli Kultudralen Visby Kl 19.00–20.30

”One of the great pianists of our time.”
– Stuart Nicholson

Anders Widmark – piano, sång
Tobias Grenholm – bas
Simon Liljeblad – trummor
Gäster – Tusse (vinnare av Melodifestivalen) & Vendela Blomgren.

Biljetter bokas via Destination Gotland