Scenkonst för alla, överallt på Gotland

Riksteatern är en turnéteater och levande folkrörelse som möjliggör scenkonst lokalt, regionalt, och nationellt. Tack vare arrangörerna som gör det hela möjligt erbjuder riksteaterföreningarna NORDRET scen och film, SUDRETs teaterförening samt Gotlands bygdegårdsdistrikt förstklassig scenkonst på HELA Sveriges största ö, året om. 

Alla kan hitta någonting i scenkonsten som gör dem rikare. Något som gör dem glada, som väcker tankar, som gör att de känner sig delaktiga i någonting större. Det vet vi alla som någonsin berörts av en föreställning på scen, att det inte är detsamma som att streama film hemma i soffan.

Riksteaterföreningarna arrangerar många olika typer av scenkonst på sina orter, både Riksteaterns egna turnéer och föreställningar från andra teater-, musik- och dansproducenter. 

Det är en väldig höjd och kvalitet på produktionerna, både i de mindre och de större föreställningarna, med flera spännande namn från Sveriges främsta kulturscen.

Ett av de spännande namnen är Tove Sahlin, regissören och koreografen som närmast kommer från Dramaten med föreställningen Liv död sex pop. Nu kommer Tove till Gotland. 

Inte nog med det – sångerskan och skådespelaren Maria Johansson Josephsson, som nyligen belönats med Bennystipendiet vid Kungliga Dramatens årshögtid i Stockholm kommer också hit. Hon belönades för sitt ”genommusikaliska konstnärskap, vars unika ton, uttryck och kraft spränger gränser och öppnar världar”, står det i motiveringen.

29 och 30 juli blir det spännande möten mellan dessa två, då de ger två kvällar med dans- och musikföreställningen ”Det är som det är” i Barläst, Lärbro. 

Tove kommer tillbaka till Gotland med Sverigepremiär på dansföreställningen ”Närheten”. NORDRET arrangerar föreställningen som är speciellt utformad för den noga utvalda platsen i Slite Kyrka, med fantastisk utsikt över havet. Det blir en oförglömlig publikupplevelse, med fängslande musik och koreografi. 

”Närheten”, en närmare dans-föreställning, har Sverigepremiär den 10 september i Slite.

Det blir ytterligare en Sverigepremiär på Gotland i september. SUDRETS teaterförening arrangerar före-ställningen ”Finska för invandrare” på Rondo, Klintehamn 9 september. Pjäsen är skriven av dramatikern och dramaturgen Jani Lohikari. 

Visst kan vi alla känna igen oss i en längtan efter något annat, en längtan efter att hitta hem? ”Finska för invandrare” är en komedi med farsartade missförstånd och finskt allvar. Samtidigt är det ett rörande och kärleksfullt porträtt av två personer som vill hitta sig själva.

SUDRET planerar att erbjuda ett bredare arrangemang i samband med föreställningen så det kommer att bli spännande.

Den 28 och 29 juli kommer SUDRETs teaterförening att arrangera Ljubomir Simov föreställning ”Sjopalovich resande teatersällskap”, på Närsakar, i När på södra Gotland. Föreställningen i svensk regi av Tomas Lindström framförs av Teater Theatron. Dramatik och humor om vartannat tar publiken med storm – och på en resa till Jugoslavien år 1941. En fartfylld föreställning om livet i dödens skugga.

Närmast arrangeras

28-29 juli kl. 18 ”Sjopalovich resande teatersällskap”, Närsakar, När

29-30 Juli kl. 20 ”Det är som det är”, Barläst, Lärbro

9 september, ”Finska för invandrare”, Rondo, Klintehamn

10 september, ”Närheten”, Slite kyrka, Slite

På riksteatern.se/nordret och riksteatern.se/sudret kan du köpa biljetter.

Maria Larsson
Ordförande Riksteatern Gotland

Roxys kulturtips!

Klassisk Jazz på Storsudret- Kiralina & The Classic Jazz Quartet

Tisdag 5 juli 19:00

Kiralina Salandy är en meriterad jazzvokalist som har uppträtt i Kanada, USA, Jamaica, Danmark, Finland och Spanien under de senaste fem åren.

Medverkande musiker: Kiralina, sång; Klas Lindquist, cl/as; Jens Lindgren tb/vo; Göran Lind b; Holger Gross bjo/g.

Entré 200 kr  Medlem 150 kr  Under 26 150 kr

Biljetter: www.biljettkiosken.se