I huvet på en manlig kulturtant

Ja, hej Peter. Det är Bertil på Langska. Jag skulle vilja beställa kakor till på tisdag.
– Nina, skulle du kunna jobba i caféet på torsdag?
– Vad säger du Lasse, kan vi ha styrelsemöte på onsdag i nästa vecka? Toppen! Och kan du ha en uppdaterad budget att presentera då? Jättebra!
– Men nu måste väl snart valberedningen sätta igång på allvar. Det är bara 4 veckor kvar till årsmötet.

Det finns rätt mycket i en kulturförenings vardag som inte är så synligt. Men det är viktigt. Nej, bättre opp, det är helt avgörande. För om inte det föreningsarbetet fungerar då skapas inte de tillfällen och de resurser som kulturen behöver. 

Hur kommer det sig att det fungerar? Tar det inte ganska mycket tid och kraft? Jodå, det gör det. Tyvärr är det ofta så att eldsjälarna är för få och därför drar ett väl stort lass. Men vad är det som driver dem? Sa jag inte att de är eldsjälar? De brinner för saken. 

Men situationen kan lätt bli farligt sårbar. Vad är då lösningen? Det finns nog bara en och den är, i teorin, rasande enkel. Fler måste engagera sig! 

Låter det jobbigt? Nej, det är det inte, inte alls. Arbeta för något man tror på tillsammans med människor som har samma övertygelse är roligt och stimulerande på riktigt. Här finns en fantastisk möjlighet att träffa intressanta människor, lika begåvade och brinnande som du men med helt andra kunskaper och livserfarenheter. 

Och när föreningen skapat det där kulturtillfället då kommer ytterligare spännande människor för att få vara med om upplevelsen. Vindlande samtal i caféet med människor som nyss var helt obekanta men där ni snart hittar gemensamma både vänner och intressen. Omskakande konst i galleriet en trappa upp och musik i trädgården där man får lust att nynna med fast decibelmätaren är nära det röda. 

Om nu detta är högtiderna så finns det som jag redan sagt en vardag som gör högtiderna möjliga. Men den där vardagen är långtifrån grå. Den är också intressant fast på ett litet annat sätt. 

Det har väl framgått att jag jobbar i den ideella föreningen på Langska. Och där kan man absolut säga att vi skapar kultur. Om inte vi höll igång skulle det vara en överhäng-
ande risk för att Langska huset stod tomt och oanvänt. Vad som händer med sådana hus vet vi alla, så det bryr jag mig inte om att utveckla. Men visst vore det synd på så rara ärter. 

Och vad är då en ideell förening? Mest påtagligt är väl att man inte får betalt. Man jobbar men får inte betalt. Visst låter det frestande? Jag skojar inte. Jag tycker det är fantastiskt. Och jag är inte ensam. Jag sjunger också i Cantus. Vi är väl kring 30 och ingen får betalt
– utom körledaren då.  Vi bjuder så gärna på den ”orättvisan”. Hon gör ett jättejobb som vi alla mår bra av. 

Hört talas om Vamlingbo Kulturscen? Där händer intressant kultur. Själv var jag på konsert, men där gives även annat som platsar på en kulturscen. Då jag var där fick jag, förutom massor av fantastisk musik, höra den spännande historien om Svante Henrysons cello. Den ser inte ut som andra, det ser alla. Men det man inte förstår förrän man får historien berättad för sig är att dess form är inspirerad av franska revolutionen och Napoleon. Bort med allt bjäfs som överklassen hittat på för att markera att de är just överklass. Nu har vi halshuggit, om inte de flesta så åtminstone många, och nu ska vi visa världen hur en cello som är i vår smak ser ut och låter. Och som den låter, Svantes cello. Behöver jag påpeka att det inte bara beror på cellon. 

Då jag hör ordet kultur då öppnar jag min plånbok!

Bertil Thorslund
’Omvänd vinterfastlänning’

Roxys kulturtips!

Alla är välkomna att bli medlem i Kulturföreningen Roxy! 

Vi är en samling kulturälskare. Somliga skapar, dansar och musicerar. Andra arrangerar. Några vill bjuda in gästartister från när och fjärran och vissa vill helt enkelt ta del av våra många arrangemang runt om på ön.

SOM MEDLEM I ROXY:
• Stödjer du det fria kulturlivet på Gotland
• Får du rabatterade priser på våra samtliga arrangemang