Den fria kulturen

Finns det en kulturelit? Verkligen?

Elit är en liten grupp personer som har ett oproportionerligt inflytande över personer med stor påverkanspotential. På ett ungefär.

Alltså, kan en elit genom sin position påverka det kulturella utbudet? Kan de rent av påverka det kulturella innehållet hos kulturutövarna?

Eftersom det här är en krönika med allvarlig humor, bör den således läsas dito.

Vilka bestämmer det lokala musik-utbudet i radion? 2 personer just nu. Sittandes i Stockholm, avgörandes vilka lokala artister som skall spelas i alla lokalradiostationer. Är de en elit på 2? Hjälper det att känna de? Efter x antal år på skivbolag säger jag ett rungande, ja!

Mello. Låtar skrivna år ut och år in av samma låtskrivare. Har vi en elit som väljer vilka bidrag som går vidare? Eller har vi kanske bara ett tiotal låtskrivare i landet idag? Lämnar över frågan till er.

TV-programmen består av samma människor som intervjuar samma människor i olika format. Programledare X åker hem till Y. Pratar barndomsminnen och gråter en skvätt. Veckan därpå intervjuar Y, vilken förövrigt också är programledare, X på sin ö. Pratar barndomsminnen och gråter en skvätt till.

Samma skådisar i alla TV-serier, deckare och morgonsoffor. Samma artister i mello, Allsång på Skansen, Diggilooturnéer och Lotta på Liseberg. Kändisar bakar kakor och blir bedömda av kockarna som lagar mat i morgonsofforna och blir intervjuade av kakbakningsprogramledarna.

Har vi inte fler artister än så? Skådisar? Underhållare? Eller går man efter en elitlista? Är det kanske de som är eliten?

Jag upprepar. ”Elit är en liten grupp personer som har ett oproportionerligt inflytande över personer med stor påverkans-potensial.”

Har vi samma elit på Gotland? Får vi enligt ”eliten” kalla våra verk vad som helst?

Jag hade mage att kalla mig själv underhållare i ett sammanhang en gång, och fick för det en sofistikerat medial utskällning. Något om att ordet ”underhållning” förminskade scenaktörens slit och gnet. Är det eliten som spökar? Som också försöker få folk att säga ”Funktionsvariation” istället för

det vi, jag som är blind t ex, kämpat oss fram till att bli benämnda som, ”person med funktionsnedsättning?” Är det samma elit som inkognito pekar på viss ”underhållning”, och beslutar vem som får och vem som ska vara utan?

Alla vi Simpla ”underhållare” då, som bara råkar brinna för det vi gör? Har vi något stöd från eliten?

Vi sliter ideellt, utan månadslön, försakar, hoppas på publik så vi inte går back igen. Att dra iväg och

lira för soppapengar och en pizza är antingen galet, eller så brinner man obegränsat. Att stå så långt från ”eliten” att om man vill ha något publicerat eller spelat offentligt, får man skapa sina egna kanaler. Att stå så utanför enkom pga. ålder och musikstil, är både spännande och utmanande.

Den fria kulturen består av en brokig skara engagerade kärleksfulla människor i alla former och utföranden. Det finns ingen elit hos oss. Den som säger annat utmanas härmed till kulturell duell.

Tack gode gud för de ideella krafterna.

Från det fria bandet DeLyttasKapell
///Johan Seige

Roxys kulturtips!

UTLOTTNINGEN
Ett folkmusikspel framfört av Bon Coeur

Tid: 10 september kl. 17.00
Plats: Vårdklockans Kyrka Adelsgatan 43 Visby
Biljetter via kfroxy.se/biljetter eller på plats.
Pris: 150:-, barn gratis!