Jazzklubben – 30 år med levande musik

Efter en magisk kväll på Jazzklubben i maj 2008 promenerade jag genom Visbys gränder med en av musikerna till hans hotell. När vi skiljdes åt och jag började ta mig hemåt hör jag hur han ropar: ”Tack för att vi komma!”. Det var det sista jag hörde av Esbjörn Svensson, en dryg månad senare omkom han tragiskt i en dykolycka.

Under 15 år kunde vi varje termin presentera Esbjörn Svensson trio, senare när deras internationella karriär tog fort hette de bara e.s.t. Stoltheten att varje år kunna presentera trion i vårt program byttes mot saknad och för egen del gör det fortfarande lite ont i hjärtat när jag lyssnar på deras musik.

Esbjörn Svensson är också ett bra exempel på det fina med att jobba med vår Jazzklubb, det blir många möten med fantastiska människor och musiker som ofta blir personliga och gör det meningsfullt att fortsätta. Idéen var från början enkel, vi fick ett erbjudande från Alexandra Charles som drev Gutekällaren om samarbete och snabbt kom tanken att starta en jazzklubb. Vi ville skapa ett vattenhål i Visby där man regelbundet i en restaurangmiljö kunde få lyssna på levande musik av god kvalitet av nationella och internationella artister. Och så har vi hållit på, även om vi blev väldigt stressade när Alexandra Charles en kväll 1994 ringde och sa att i morgon går vi i konkurs. Efter ett kort och intensivt funderande och sonderande kunde vi flytta Jazzklubben till Munkkällaren där vi sedan dess har haft ett väldigt gott samarbete.

Och nu har vi hållit på i 30 år, rätt så imponerande för en ideell verksamhet. Kulturföreningen Roxy har ju dessutom varit verksam i över 40 år så det finns förutsättningar för ett fortsatt rikt musikliv på Gotland. Att sammanfatta 30 års verksamhet är inte så enkelt, det handlar om över 400 konserter och att nämna någon framför andra är svårt. Det finns dock en del som sticker ut, tre L – Lill-Babs, Lisa Nilsson och Laleh kanske inte självklara bokningar till Jazzklubben men alla blev fantastiska konserter för en entusiastisk publik. Hösten 2013 var planen att boka fler kvinnliga artister till Jazzklubben och den första bokningen blev 4 gubbar från USA, inte vilka gubbar som helst utan Canned Heat som också spelade på Woodstock! Det visade sig dock att de var rätt griniga och inte blev de gladare när de upptäckte att förbandet druckit upp deras öl i logen.

En Jazzklubb blir dock aldrig bättre än sin publik, och är det något som de musiker som spelar hos oss kommenterar så är det den fantastiska publiken – alltid närvarande och öppen. Och för mig som hållit på under alla år är det den bästa betalningen när jag ser glada människor vandra ut på Stora torget på torsdagskvällar. Ni är bäst!

30 år det skall vi fira, höstens program kommer uteslutande vara med gotländska musiker, eller nästan, det kommer några gäster från fastlandet också. Vi börjar den 29 september med Gotland Big Band tillsammans med Svante Henryson och Gunnel Mauritzson och avslutar den 8 december med Merit Hemmingson.

Vi ses på Jazzklubben!

Örjan Klintberg
Jazzklubben/Kulturföreningen Roxy

Roxys kulturtips!

FJK på Bygdegårdsturné!

Gothem torsdag 22 september kl. 19.00
Hemsegården fredag 23 september kl. 19.30
Dalhem lördagen 24 september kl. 19.00
Fårösund, Kustateljén söndagen 25 september kl. 16.00