Efter valet…

Det har varit val i vårt avlånga land en av det viktigaste sakerna, om inte den viktigaste, som händer i Sverige. Att leva i ett land som har sina traditioner i grunden baserat på demokrati är faktiskt få förundrat om man ser sig om i omvärlden. Tyvärr ser vi denna demokrati som något självklart, men det för oss självklara är oerhört enkel att rasera. På ett fåtal år kan ett parti med egen majoritet lätt ta över kontrollen av våra domstolar, medier och andra partiers möjlighet att torgföra sin politiska tankar och idéer. Svensk grundlag som styr vårt demokratiska system bygger på att alla accepterar och ”vill väl”. Jag undrar om vi som vanliga innevånare är medveten om denna skörhet i vårt system. I mina ögon är det faktiskt så att vi måste bli medvetna om detta och på alla sätt engagera oss i att bevara det som faktiskt är grunden för vad Sverige är idag.

Tyvärr är min personliga känsla att vi på riksnivå är ute på ett negativt lutande plan med en politisk retorik som bara handlar om att verbalt slå varandra på käften, nedvärdera och smutskasta. Det handlar i retoriken väldigt lite om ideologi och att hitta lösningar på samhällsproblem utan mer att bara hitta svagheter och fel i motståndarna påstående. Detta sätt att argumentera och verbalt hoppa på varandra får i alla fall mig att sluta lyssna på radion stänga av tv och sluta läsa tidningarna. Det spär helt enkelt på det förakt för politiker och politik som faktiskt ökar i landet. Ideologi, eller hur man vill bygga samhällets maskineri och värderingar kommer tyvärr alltid till korta.

Är allt då nattsvart? Inte alls, vi måste bara vara observanta så att inte onda krafter tar över, att föraktet och hatet gör att vi målar in oss i ett hörn. För visst är det så här: De som engagerar sig politiskt är, i mina ögon, stora hjältar. När vi pratar om lokala politiker är de väldigt ofta sk fritidspolitiker alltså de jobba för dig och mig på sin fritid. De offrar väldigt mycket av denna tid till sammanträden och möten men framförallt att läsa underlag till de beslut som skall tas. För de är ju ett ansvar vi har givit dem att företräda oss som valt dem.

Kan vi vanliga innevånare göra för att förbättra situationen? Självklart kan vi det! Enklast med att läsa på både vår historia och våra lagar och förordningar och sedan engagera oss genom att prata, diskutera med varandra. Kanske just det är det fina med Gotland. Vi bor på en relativt liten yta och har våra lokala politiker när oss. Vi kan, om vi har tur träffa dem på ute i vårt nära samhälle. Jag är övertygad om att varenda lokal politiker är intresserad av att vara med i ett samtal om något ämne som är nära oss. Självklart menar jag ett vuxet samtal utan hot och hat, allt för att göra det bättre. Jag är övertygad om att de lyssnar. Demokratin är värt att strida för.

Erik Skagerfält

Roxys kulturtips!

Galleri Wisby är glada att kunna presentera Anna Sundströms fotoprojekt 

”Från död till liv”

Galleri Wisby Adelsgatan 29, 62157 Visby

Anna presenterar sitt fotoprojekt med foton och installation.
Ett särskilt uppdrag från Region
Gotland.
Tid: Ons 5 okt, tors 6 okt, fred 7 okt 12.00-18.00 och lörd 8 okt 11.00-15.00. Utställningen pågår till 27 okt.