150 barn och ungdomar ger El Sistema-konsert tillsammans med GotlandsMusiken

Foto: Håkan Renard, Region Gotland.

Fredag den 18 november klockan 18.00 intar runt 150 elever och Gotlandsmusikens musiker scenen i Sävhusets aula. Tillsammans med prisbelönta dirigenten och pedagogen Ron Davis Alvarez som inspiratör bjuder de på en färgsprakande konsert.

– Publiken får möta El Sistema Kör och El Sistema Blås med elever från årskurs 2–5 på Gråboskolan och El Sistema Blås från Högbyskolans årskurs 2–5. Medverkar gör även Kulturskolan Gotlands grupper: Stjärnkören, Visby Voices, Ö-bandet, Wednesdayshow och Suderorkestern, berättar Maria Wessman- Klintberg, som är en av de som arbetar med El Sistema vid Kulturskolan Gotland.

El Sistema grundades 1975 i Venezuela av José Antonio Abreu, och är idag en global visionsdriven musikrörelse som ger barn och unga möjlighet till en positiv utveckling genom att spela och sjunga tillsammans i orkester och kör.

Idag finns El Sistema i 70 nationer i världen. I Sverige drivs verksamheten i huvudsak via lokala musik- och kulturskolor och finns i 23 kommuner spridda över landet. Genom att upptäcka glädjen och skönheten i musiken ges barnen verktyg att skapa drömmar och mål med egen drivkraft. El Sistema verkar primärt där behoven är störst och verksamheten involverar även barnens familjer.

El Sistema Gotland startade 2018 med verksamhet på två skolor: Gråboskolan och Högbyskolan, där pedagoger från kulturskolan undervisar i körsång och blåsorkester. Dessa El Sistema-grupper får nu celebert besök av Ron Davis Alvarez, född i Venezuela och konstnärlig ledare för El Sistema Sverige. Ron utsågs 2017 till en av de 50 bästa pedagogerna i världen av Varkey FoundaIon, som en del av Global Teacher Prize. År 2020 tilldelades han Kungliga Musikaliska Akademiens pedagogikpris för sin unika musikpedagogiska kompetens.

Källa: Region Gotland 

Till kulturskolans hemsida