Lyckåkerskolan manifesterar nationella läsdagen – Region Gotland

Just nu pågår årets barnboksvecka och idag på den nationella läsdagen passar Lyckåkerskolan på att manifestera läsandet och böcker genom en Läslyckodag. Skolan har byggt upp olika läsinspirerande stationer som eleverna besökt under dagen.

Under dagen har eleverna besökt de olika stationerna där man deltagit i bland annat ordstafett, lässpel och kunnat måla bokkaraktärer.  På bokbytarcaféet har eleverna kunnat välja en begagnad bok och haft möjlighet att byta böcker med varandra. Dit har även föräldrar och syskon har bjudits in under eftermiddagen.

–  Det är första gången vi satsar så här stort som vi gör i år under Barnboksveckan och det här är en slags final och belöning efter våra fyra intensivläsningsveckor där våra 160 elever lyckats läsa ungefär 400 titlar tillsammans, säger Mia Hallenbring, speciallärare med fokus på läs-, skriv- och språkutveckling, som varit med och hållit i planeringen av Läslyckodagen.

God läsförmåga är en av de viktigaste byggstenarna för att lyckas i skolan och för att skapa möjlighet för ett gott framtida liv. Som ett led i att motivera till läsande och främja läsutveckling arbetar Lyckåkerskolan bland annat med ett pedagogiskt verktyg i form av Bokdrakar. Bokdrakarna bor i skolbiblioteket som är något av skolans hjärta med drygt 6000 barnböcker. Eleverna får olika läsuppdrag i stegrande svårighetsgrad de skaffar sig samlarkort och klättrar från att vara lärling, till tämjare, tränare och till sist blir man bokdrakemästare. Eleverna läser alltid på sin egen nivå.

– Det är fantastiskt roligt med en sådan här dag och alla blandade aktiviteter där eleverna letar frågekort, läser texter tillsammans, lyssnar på högläsning och spelar spel. Det finns något för som passar alla. Det roligaste är att få göra saker tillsammans och  i blandade åldrar, säger Emma Tägt Jakobsson, som är klasslärare för årskurs 3 på Lyckåkerskolan och även sitter med i skolans biblioteksråd.

Emma Tägt Jakobsson, Lyckåkerskola

Lyckåkerskolan har cirka 400 elever i år F-3.

Till skolans sida 

Mer om Barnboksveckan

I vecka 46 manifesteras den årligt återkommande Barnboksveckan. Det var Svenska Barnboksinstitutet i samarbete med Lärarförbundet som 1999 utropade torsdagen i vecka 46 till en nationell läsdag för landets alla skolor varefter läsdagen permanentades. Varje kommun, bibliotek och skola avgör själv hur barnboksveckan och läsdagen ska manifesteras. 

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.gotland.se

Källa: Region Gotland, Gotland