Det var faktiskt kallare förr!

För 270 år sedan var det verkligen vinter, under 1700-talets mitt var snön låg och tung och hela Skandinavien var som ett frysskåp. Det var mycket kallt i hela Europa både Themsen, Rehn och Seine var frusit till is. Till och med låg det decimeter hög snö runt Medelhavet. 

Under 1700-talet fanns ingen bra isolering i våra hus, inga treglasfönster, ingen golvvärme eller direktverkande el-element. Energirika bricketter var inte uppfunna. Och tänk det fanns inte rinnande vatten i inne och ingen dusch för långa sköna, varma duschstunder. Om vi levt under denna tid så kändes det nog tryggas att ligga kvar i värmen under täcket för få nya krafter för att leta upp ved och elda i kaminer, spisar eller kakelugnar. För att vakna i ett kallt hus innebar oftast minusgrader även inomhus. De kalla vintrarna visade sig igen först under 1940-talet kom de så kallade krigsvintrarna. På den tiden så hade vi fått det lite bättre med uppvärmning av hus och vatten, problemet var i stället att få kol eller olja till bostäderna, men vad vi vet idag om det så var det ju helt galet. Redan då skulle vi tänkt om och valt bort oljan och kolet. 

Nu i år 2022 så började november med temperaturer som mer påminde om svala höstdagar och dagar med få frostgrader upplevde jag nu som kallt. Nu är vi i bara i mitten av november och jag hoppas åtminstone att det kommer snö, inte för mycket men lagom så det lyser upp litet. Juletid och snö är något som passar ihop. Det vi får hoppas på är att vi inte får en svinkall vinter med 15–25 minusgrader. Dagens elkostnader gör att hoppet står för en mild vinter där min luftvärmepump skall räcka för att värma upp huset. Idag finns det ingen brist på idéer när det gäller att producera el allt ifrån vattenkraft, solceller, vindkraft och kärnkraftverk. Värmekällorna i el och gas har blivit viktiga produkter som ger en god avkastning till butikerna men stora hål i plånboken för oss som handlar. Kommer kylan så längtar jag snabbt till våren och ser fram emot en riktigt gotländsk sommar med låga energikostnader och slut på kriget i Ukraina.

Nya idéer och kreativa lösningar! Vilt skapande barnbarn ger aha-upplevelser och gör att jag själv känner ibland att jag stelnat till, blivit mer konservativ och talar om vad som är rätt och fel. I vår familj så uppmuntras kreativitet gränslöst. Att det går åt mängder av papper, pennor, penslar, färger, lera och annat spelar ingen roll. Det gäller att släppa loss den kreativa förmågan innan vi i vuxenvärlden gör våra barnbarn konventionella och försiktiga. Jag har märkt att alla barn har många kreativa fördelar, de lär sig snabbare, är mer spontana och tänker mer fritt okomplicerat.
Ofta ser de lösningar som jag aldrig skulle drömma om. Det är bäst att passa på nu och vara med sina barnbarn så mycket som möjligt, ju äldre de blir så anpassar de sig till vad jag säger och tycker för att inte själva verka konstiga. 

Det gäller nu att lära sig av barn och barnbarnens sätt att tänka. Finns jultomten?

Bosse Bjällstrand

Roxys kulturtips!

PRINCIS Gotländsk soulmusik

Live med band på Skumpanerna i Fårösund
25 november kl. 19.00 

Välkomna!

Biljetter säljs vid entrén.
KUNO KULTURFÖRENING NORRA GOTLAND