”Det hade ju varit förträffligt om man hade kunnat åka över och uppträda på andra platser.”

Eftersom jag är musiker så handlar oftast mina krönikor om just musik. Men också om kultur i största allmänhet. En sak som har slagit mig är att tycks finnas en utbredd åsikt om att Gotland har så mycket kultur. Nu har jag inte gjort någon statistisk undersökning men jag har upptäckt att det faktiskt finns en hel del kultur på andra håll i Sverige också. 

Men det må vara hänt att man som boende på Gotland upplever en stark kulturell självbild. Det som bekymrar mig mer är när våra folkvalda tror detsamma. Att de dessutom tror att de satsar mycket av skattemedlen på kultur. Detta visar att deras gotländska självbild strider mycket mot verkligheten. Procentuell andel av folks skattekronor ligger ganska lågt jämfört med andra regioner i landet. Fast man tror att man ligger högt. Nu är det ju så att vi är bara ca 60.000 invånare och vi bor på en ö och behöver t ex ett sjukhus här. När då sjukvården blir tvunget att dra över budget så är det ofta kulturen som får ta smällen. Kanske lite mer än idrotten faktiskt, men båda får minska sina anslag. Det är klart att sjukvården måste fungera. Så vad finns för alternativ? Jo det finns faktiskt alternativ.

1. Ökat skatteunderlag. Det är ju ganska självklart om man tänker efter lite. Vi skulle behöva komma upp i mellan 100 och 200 tusen invånare för ett bättre skatteunderlag som skulle ge en bättre förutsättning för starkare infrastruktur. Inte lätt men det borde vara en målsättning.

2. Tillsammans är vi starka. Man behöver inte vara sig själv nog. Så speciella är vi inte att vi inte kan gå samman med andra och vara del i en större region. Men det är klart att det skulle frånta de folkvalda den inhägnade platsen och man skulle bli tvungen att samsas med andra. Vi kommer troligtvis kastas ihop med stockholmsregionen, tyvärr. Där är risken att vi bli marginaliserade även om vårdsamarbetet med Stockholm och Uppsala fungerar ganska bra. Men att gå ihop med Jönköping och/eller Kalmar vore kanske bättre. I alla fall ur en kulturell vinkling. Vi har kommunikationen med Oskarshamn och ingen stor metropol som skulle sluka oss.

Nog om det. Vad gäller att framföra musik publikt så kan Gotland kännas lite trångt ibland och därför vill man ju gärna uppträda på andra platser men det ligger ett litet hav emellan. Det hade ju varit förträffligt om man hade kunnat åka över och uppträda på andra platser. Men det skall till både tid och pengar bara för att ta sig till resten av Sverige. Men det hade ju varit kul.

Jag vill också passa på att slå ett slag för dels Easy Arr och dels för Biljettkiosken som tillhandahåller förköp och samtidigt uppmana folk att utnyttja det. Förköp skapar trygghet för artisterna. Ett annat slag slår jag för alla kulturföreningar som kämpar. Kulturföreningen Roxy, KUNO och Vår Lilla Planet är några av dem.

Att jag sedan kallar mig numera för Karon kan ni få fundera lite på. Vi ses i vimlet!

Bo Ahlbertz, artist & producent

Roxys kulturtips!

LUCIAKONSERT
ROMA KYRKA
11 DECEMBER 15:30
Barnkammarkören
Stjärnkören
Visby Voices