Veckorapport om covid-19 (statistik vecka 50)

Under vecka 50 (12–18/12) konstaterades 94 nya fall av covid-19 på Gotland. Det är en kraftig ökning sedan föregående vecka då 35 nya fall rapporterades. Men antalet smittade är ännu högre och mörkertalet är stort eftersom det enbart är personal, brukare samt patienter som ingår i statistiken.

Det vårdas 18 patienter med covid-19 på Visby lasarett, varav nio med covid-19 som huvuddiagnos. Ingen med covid-19 vårdas på IVA.
 

Ytterligare ett dödsfall har rapporterats, det inträffade dock inte under vecka 50. Totalt har 85 personer avlidit med covid-19 på Gotland. 

 

– Sedan ett par veckor tillbaka ser vi en kraftig ökning av antalet smittade i hela landet och nu även på Gotland. När många blir smittade ökar också belastningen på sjukvården där fler nu behöver vård för covid-19, säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Stanna hemma om du är sjuk

Som tidigare gäller att den som är sjuk ska stanna hemma för att minska risken för att smitta andra.  Det gäller om du har feber eller luftvägssymtom, även milda symtom. 

Munskydd inom vård och omsorg

Som en smittförebyggande åtgärd rekommenderas sedan fredagen den 16 december åter munskydd inom vård- och omsorg,  när det inte går att hålla avstånd . Det gäller personal, patienter inom öppenvården och besökare.

Vaccination 

De som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom i covid-19 och influensa är personer som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp. Det är därför viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det. Vänta inte med att vaccinera dig!

Det finns fortsatt möjlighet att vaccinera sig mot såväl säsongsinfluensa som covid-19. Influensavaccinationer görs främst på vårdcentralerna, men vissa dagar runt jul finns även möjlighet att vaccinera sig mot influensa på covidvaccinationsmottagningarna.


Öppettider för vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa

Öppet för både drop-in och bokade tider, klockan 09.00–16.00 (lunchstängt klockan 12.00–13.00) 
 

VISBY (Ica Maxi arena)

måndag 19 december
tisdag 20 december
onsdag 28 december
torsdag 29 december

HEMSE (Hagagatan 30)
måndag 19 december
onsdag 28 december

SLITE (Storgatan 110)
tisdag 20 december
onsdag 28 december

Begränsade öppettider för telefonbokningen 

Telefonbokningen 0498-26 98 00  har begränsade öppettider över jul och nyår. Öppet vardagar fram till och med den 22 december, samt öppet den 27 december. I övrigt stängt. 

 

Uppehåll i vaccinationerna


Mer information

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.gotland.se

Källa: Region Gotland, Gotland