Äntligen jul

Att arrangera teater och dans är roligt, spännande och krävande. Till exempel måste man ha lååång framförhållning. Riksteaterföreningarna Nordret och Sudret planerar nu för repertoarer till vårterminen 2024. Det känns som en evighet bort.

Vi vill ju kunna erbjuda en varierad repertoar med god kvalitet och då behöver vi vara ute i god tid. Återstart efter pandemin bjöd på en hel del utmaningar inte minst för föreningsarbetet men året som gått har varit över förväntan.

Riksteatern når varje år närmare en halv miljon människor över hela landet. Riksteatern är Sveriges största producerande turnéteater. Vi vilar på grunden att scenkonst av hög kvalité ska nå ut till alla.

Riksteatern är hela Sveriges scen – en folkrörelse som samlar drygt 36 000 scenkonstintresserade medlemmar i fler än 200 lokala Riksteaterföreningar.

Bland dessa 200 lyckades vi locka två av Riksteaterns Sverigepremiärer till Gotland under 2022. Premiären av ”Finska för invandrare” arrangerades av Sudret i Klinte och Nordret arrangerade premiären av ”Närheten” i Slite. Båda föreställningarna bjöd verkligen på scenkonst av hög klass och som berör och var mycket uppskattade. Föreningarna har arrangerat många fler föreställningar med allt från dans till drama till stand-up.

Bygdegårdsdistriktet på Gotland satsade stort och genomförde en fantastisk utbudsdag i Hemse i samarbete med Riksteatern Gotland. Fler än trettio gotländska artister bjöd på smakprov av sina föreställningar.

Tillbaka till nuet. Jul som spektakel är fantastiskt och jag kan inte få nog av kulor, julmusik, glitter, kransar och pepparkakor. Vi är ju underbart knasiga vi människor och det är i vår mänskliga natur att sträva vidare och önska oss vidare och mer, mer… Det har lett oss till att bygga fantastiska samhällen och att förverkliga många drömmar.

I år skriver jag många julkort. Det är så roligt att tänka på er, alla människor som jag har mött. Det är så lätt att skriva ett julkort till dem som jag har glidit ifrån och kanske inte haft kontakt med på lång tid. Ett julkort kräver inga förklaringar – det betyder att jag tänker på dig och önskar dig väl. Visst kan jag önska god jul via sociala medier men för mig betyder en handskriven hälsning något mer personligt. Sån är jag. Hoppas att du, oavsett form, får hälsningar som värmer ditt hjärta och lyser upp din jul.

Jag måste också passa på att gratulera Länsteatern, Kulturskolan och Gotlandsmusiken för en glittrande fin gotländsk variant av ”Nötknäpparen”. Nu har ni verkligen bjudit in julstämningen.

Riksteatern på Gotland och Bygdegårdsdistriktet ser fram emot nya utmaningar och att få erbjuda er alla spännande föreställningar på tiljorna över hela Gotland – men det blir sen. Nu ska vi först fira och vi önskar er en riktigt God Jul.

Maria Larsson
Ordförande Riksteatern Gotland

Roxys kulturtips!

PopUp Galleri

Konstnär Sarah Thomasson Hellgren

UTSTÄLLNING 19/12 – 23/12

Konstnärinnan finns på plats:
23/12 mellan kl. 12.00-15.00

Välkommen till EM home
Norra Hansegatan 18 Visby