Destination Gotland-cup startar på fredag

Destination Gotland-cup samlar Futsal-lag från när och fjärran. Foto: FC Gute.

På fredag kl. 18.00 är den första avsparken i Destination Gotland-cup. Detta kommer att följas av 365 matcher dygnet runt i 4 hallar och avslutas kl. 18.40 på söndagskvällen. Cupen har legat nere i två år pga. pandemin, vår cup-general Fredrik Karlsson finns inte kvar i den funktionen, så visst fanns det en oro både gällande antalet lag och all organisation runt arrangemanget.

Nu när det drar i gång kan vi bara konstatera att det är 206 anmälda lag, varav flera från fastlandet, vilket är en fantastisk siffra och inte så långt ifrån de 236 lag vi hade rekordåret 2019. Vi hälsar föreningar som Viggbyholms IK, Sköndals IK, Ösmo GIF, Gustavsbergs IF, Bäckby United och Nykvarns SK som tillsammans bidrar med 16 lag välkomna.

Det är en mäktig kraftsamling som föreningen gör, där i stort sett alla medlemmar medverkar på något sätt. Vi har våra rutinerade eldsjälar som varit med förut. Andra som har fått kliva fram ett steg och några nybörjare som har fått känna på hetluften. Bara en sådan sak som att genomföra 365 matcher innebär att behovet av domare är stort. GFF-domare dömer i de äldsta klasserna som räknas som tävlingsklasser och alla matcher i semifinaler och finaler. Utöver GFF-domare utbildar FC Gute ca 50 domare föreningsdomare från U-och A-lagen som dömer de öppna klasserna och alla ungdomsklasser. Alla domare gör en viktig insats för att cupen överhuvudtaget skall kunna genomföras, vilket innebär långa arbetspass och lite sömn. De flesta föreningsdomarna spelar dessutom i föreningens lag samt i de öppna klasserna, vilket gör att dom tillbringar ett mycket stort antal av dygnets timmar i någon av Visbys inomhushallar. Stort tack till Isak Malm som hållit i domarutbildningarna och till alla domare för att ni ställer upp – ”INGA DOMARE INGA MATCHER”.

Nedan följer lite röster från några som redan innan cupen har fått dra in på nattsömnen.

Ove Kolmodin och Christina Fingal. Foto: FC Gute.

Äntligen sa Fylking när Nobels litteraturpristagare offentliggjordes. Äntligen säger vi efter några pandemi år med inställd cup. 

Mitt första minne av dåvarande Domus Cup var spel i Ishallen på 80-talet med en rytande snöstorm utanför knuten. Cupen har växt en hel del sedan dess och vi är återigen över 200 deltagande lag vilket är mycket glädjande. Så många lag med aktiva, ledare samt supportrar och anhöriga som är på plats alla timmar dygnet blir ju hungriga vartefter. Därför har vi som vanligt kiosker i Wisbygymnasiets lilla matsal, Södervärnshallens entré och Maxi arena (en kiosk i år, framme till vänster). Även i Slite, där Fårösund med Hasse Rosengren som korvgubbe sköter ruljangsen, finns en kiosk.

Korven ska vara glad (böjd uppåt)! Det fick vi lära oss på Sibyllas korvskola och korvlagen skall vara 71 grader, varken mer eller mindre. Denna info skall vi delge alla volontärer från FC Gute som skall ”langa ut” över 2 000 korvar under helgen. Tack till er…….

Då är det lätt att ”hålla sig i skinnet!”   

Nytt för i år är att man bara kan handla kontantfritt, betalning sker med Swish eller kort.

Micke Persson – Big Boss sätter spelschemat. Foto: FC Gute.

Vad är din uppgift under DG-cup?

Min huvudsakliga uppgift har än så länge varit att administrera Cupmate som är det system som vi gör alltifrån anmälningar till spelscheman mm i. Sedan håller jag, ihop med några andra, samman allt när det gäller organisation av cupen. Det är mycket som ska göras. När cupen väl är i gång så kommer jag att göra allt möjligt alltifrån till att stå i kiosker till att coacha lag.

Har det varit svårt att sätta spelschemat?

Rent tekniskt så vad det lite svårt till att börja med eftersom jag aldrig gjort det förut, men jag har lärt mig efterhand. Sedan är det svårt att få till det 100% efter alla önskemål från de 206 anmälda lagen. Men jag tycker jag har fått till ett bra schema i stora drag.

Vad ska bli roligast med cupen?

Roligast är att det ska bli cup igen efter de två år som det varit inställt. Det här har jag längtat efter. 

Christophe Lallet och materialförvaltare Robert Bolin med några av priserna i de 21 klasserna. Foto: FC Gute.

Förberedelserna inför Destination Gotland-cup har varit enorma. Man förklarade för mig redan inför säsongen när jag stod klar som tränare för FC Gutes A-lag att det är ett mastigt jobb att organisera futsalcupen. Men då förstod jag inte riktigt vad det faktiskt innebar. I och med att det inte blev något då gör att årets upplaga blir min första och jag har en rolig upplevelse att se fram emot. 

Jag har bidragit med allt från att fixa pokaler, medaljer och priser till marknadsföring och jaga in lag. Jag har i januari månad tagit emot 3-4 samtal om dagen och försökt svara på frågor, lösa problem som har uppstått och försökt vara en bra ambassadör för FC Gute och cupen. MEN, det ska tydligt förmedlas att jag njuter! Jag har noll erfarenhet av att arrangera cuper, men är det så här kul gör jag det gärna en miljon gånger till. 

Jesper Cyrus och hans pappa som trycker tröjor. Foto: FC Gute.

Här går pressarna varma, 130 tröjor ska tryckas för funktionärer och domare. Det fixar Jesper Cyrus Stålheim med hjälp av pappa Johan på egna tryckeriet Genuine Classics.

Gissar att många FC Gute medlemmar kommer att vakna upp trötta men förhoppningsvis stolta på måndag morgon.

Vi ses i hallarna! 

Källa: FC Gute