Grattis till examen – Region Gotland

Under tisdagen var det dags för diplomeringen av de 35 barnskötare och elevassistenter som tog chansen att studera och skaffa sig formell yrkeskompetens genom ESF-projektet Framtidens barnskötare i fokus. ”Jag önskar alla ett stort lycka till, säger Susanne Tilvi Jakobsson, som varit lärare till de deltagare som studerat inom vuxenutbildningen.

Utbildningen har pågått sedan i augusti 2021. Det har funnits två vägar: att studera på plats i klassrum hos Vuxenutbildningen två gånger i veckan eller på distans via Hermods i egen studietakt. Yrkespaketet har omfattat 1400 gymnasiepoäng. Alla som deltagit har jobbat samtidigt som de studerat – en bedrift värd att applådera.

– Det varit en förmån och att få ta del av elevernas utvecklingsresa. Det har varit en otroligt bra dynamik i gruppen, högt till tak och mycket skratt men även allvarliga stunder då eleverna delat med sig av jobbiga saker de ibland får uppleva i sin yrkesroll, säger Susanne Tilvi Jakobsson, som är lärare vid Vuxenutbildning.

Ytterligare en omgång av utbildningen pågår med cirka tio deltagare, som kommer att vara färdiga med sin utbildning om drygt ett år. Vid båda utbildningsomgångarna har personal även från fristående förskola, grundskola och fritidshem kunnat delta.

– Europiska socialfonden (ESF) har bidragit till en unik möjlighet för Region Gotland att kunna stärka kompetensförsörjningen genom att utbilda redan anställda barnskötare och elevassistenter som nu validerat sin kompetens, säger Lena Nordström, som är projektledare för Framtidens barnskötare i fokus.

Så här tycker några av de som gått utbildningen.

Hur känns det att du nu har tagit examen?

– Det är jätteroligt! Det ju den här dagen man har väntat på, att vara färdig med utbildningen och nu kunna titulera sig som både barnskötare och elevassistent, säger Johnna Klintström, som är barnskötare på Region Gotlands förskola Korallen.

– Det känns jätteskönt i hjärtat. Detta är den första examen jag tar i Sverige. Nu kan jag använda mig av både mina tidigare kunskaper ekonomi och den här utbildningen i jobbet på skolan, säger Pilan Ibrahim, som arbetar på Högbyskolan.

 

Vad har varit det bästa med utbildningen, tycker du?

– Det är svårt att välja ut en specifik sak. Men jag skulle nog säga att all kunskap man fått under utbildningens gång och förståelsen kring syftet med pedagogiken i förskolan har fått mig att växa i min yrkesroll och gett mig mer trygghet i den. Det summerar ”det bästa” när jag tänker tillbaka på utbildningen och vad den gett mig, säger Johnna Klintström.

– Klasskamraterna. Vi har haft väldigt roligt. Det har varit jättebra att kunna byta erfarenheter med varandra eftersom vi kommer från olika förskolor och skolor. Vi har lärt oss mycket och allt har gått att använda direkt i verksamheten, säger Pilan Ibrahim.

Vad är det roligaste med att vara barnskötare/elevassistent?

– Det roligaste är att varje dag möta alla barn och att kunna vara med och forma deras framtid. Att följa med barnen i deras utveckling tidigt i livet och såklart bidra med kunskap och ett lustfyllt lärande som förhoppningsvis ska vara grunden för ett livslångt lärande, säger Johnna Klintström.

– Att följa barnet och barnets utveckling, det är jätteintressant för mig. Alla har olika förutsättningar och gör sin egen utvecklingsresa. Till exempel barn som har funktionsnedsättningar. Det är det jätteintressant att följa och vara med och påverka, säger Pilan Ibrahim.

Läs mer om projektet: https://www.gotland.se/framtidensbarnskotareLänk till annan webbplats.

På bilden återfinns:

Hanna Almgren, Camilla Bonnevier, Theres Jakobsson, Grete Lindberg, Julia Helm, Felicia Bylund Pettersson, Susanne Fordal, Annelie Nylander, sadia Salman, Anna Sandin, Pilan Ibrahim, Carina Andersson, Charlotte Wirelius, Elisabeth Thörner, Frida Myrvälder, Jenny Ekvall, Johnna Klingström, Liw Hagman, Maria Gabrielsson, Peter Rudberg, Sara Åkerblom Adman, Sarala Lawergren Hällegard, Victoria Hansson, Ylva Lagerström, Mårten Pettersson, Ann-Charlotte Lingstedt och Britt-Mari Ahlin.

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.gotland.se

Källa: Region Gotland, Gotland