Home Upplev Natur & Friluftsliv Hemester Tema Upplevelser: Upplevelser som ger vila, utveckling och fördjupar din relation till världens bästa ö!

Hemester Tema Upplevelser: Upplevelser som ger vila, utveckling och fördjupar din relation till världens bästa ö!

0
Hemester Tema Upplevelser:  Upplevelser som ger vila, utveckling och  fördjupar din relation till världens bästa ö!

Det finns mycket att uppleva på Gotland. Raukarna självklart men också mycket annat.

En Gotlands-hemester erbjuder mängder av fantastiska upplevelser i form av exempelvis utflyktsmål och aktiviteter. Här finns nya upptäckter och överraskningar även för dem som bott hela livet på ön.

Ett tips är att kontakta någon av alla de erfarna och kunniga guider som finns på ön. De har både bred och djup kunskap och kan anordna vandringar som ger nya upplevelser efter önskemål.

Utmed vår ständer finns oerhört mycket att uppleva förutom raukarna – till exempel kustlandskapet Kuppen öster om Herrviks fiskeläge. Här finns både de vida vyernas makrokosmos och det myllrande mikrolivet med små, små vattendjur och växter i ”kupparna” – de vattenfyllda hålorna i strandhällarna.

Fisketurer i våra åar är också en fantastisk aktivitet med stora naturupplevelser som bonus – fast glöm inte att skaffa fiskekort! Västergarnsån, Närsån och Gothemsån ger alla både fina fiske-och naturupplevelser – liksom Lojstaträsken.

Ängen med historia och ätbara växter

De gotländska ängarna kan bli ännu mer spännande med en flora i handen. Allkvia, Norrlanda, Fjäle i Ala, och alla andra ängen har sina speciella karaktärer och historier. Och alla minner de om gångna generationers ofta slitsamma skötsel som gav vinterfoder till gårdens djur.

Och i detta sammanhang kan det vara spännande att ta reda på alla växter som är ätbara – inte bara Kajp och Ramslök – kanske med hjälp boken ”Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen”.

Upplev det rika djurlivet

Djur- och fågellivet på ön är förstås något som kan vara värt att ge extra tid under en hemester. Fågelskådning i myrmarkerna i Gothemsskogarna och vid kusten kring Åminne är något som rekommenderas av erfarna fågelskådare från när och fjärran.

Och varför inte satsa på sälsafari på Gotska Sandön? Inte Gotland men nästan….

Surfing, ridning och hantverk

Vill du prova surfing så finns möjligheter på östra Gotland både sommartid och en bit in på hösten, då vågorna är ännu bättre och faktiskt lockar surfare från hela Europa.

Ridning är ju ett stort intresse på ön. Och har du ännu inte hunnit prova på ridturer i vårt vackra landskap, eller besökt Visby travet eller studerat vildhästarna på Lojsta Hed, så gör det i sommar!

Sedan kan sommaren ge tid för att lära nytt i form av olika hantverk. Här finns studiecirklar och hantverkare som kan lära ut och visa. Till exempel hur man ”pinnar”, det vill säga virkar eller stickar med gammaldags gotländsk smygsömsteknik.

Fördjupa relationen med världen bästa ö!

Och glöm för allt i världen inte bort att Medeltidsveckan faktiskt blir av i Visby i år den 8-15 augusti, efter en säsongs Corona-uppehåll.

Så ta chansen och ge de gotländska upplevelserna – genom olika utflykter och aktiviteter -rejält med tid under hemestern. Det kan du göra om du inte lägger en massa tid på att resa bort. Här finns verkligen möjligheten till härliga vila och utveckling. Och att fördjupa relationen med den egna hembygden – världens bästa och mest spännande ö!