Home Upplev Natur & Friluftsliv Hemester Tema Natur: Fem tips för en härlig natur-hemester

Hemester Tema Natur: Fem tips för en härlig natur-hemester

0
Hemester Tema Natur: Fem tips för en härlig natur-hemester

Närsholmen och dess märkliga och karga landskap med utspridda, vindpinade martallar för tankarna till den afrikanska savannen.

Det är lätt att bli hemmablind när man till vardags är bortskämd med en underbar natur som lockar besökare från när och fjärran. Men varför inte passa på och verkligen öppna ögonen och ta in Gotlands skönhet under sommarens hemester? Och uppleva platser som hittills ”inte blivit av att besöka”…

För handen på hjärtat – inte har du hunnit med alla de fantastiska naturupplevelser ön erbjuder?

Här är fem exempel som kanske kan ge dig inspiration!

*Gotska Sandön

Från Fårösund går det färjor till karga och undersköna Gotska Sandön norr om Fårö. Här kan man njuta av naturen genom bland annat sälsafari. Dagliga färjeavgångar och övernattningsmöjligheter på Gotska Sandön finns fram till början av september.

*Halls Hangvar

På nordvästra ön finns vilda, vackra Halls-Hangvar, ett nästan 30 kvadratkilometer stort naturreservat. Här kan man vandra längs kusten, ge sig ut på botaniska strövtåg eller titta på fåglar.

* Lickershamn

Cirka tre mil norr om Visby ligger Lickershamn. På en ängsmark vid infarten till samhället möts man av ett förunderligt raukfält ett stycke från stranden. I hamnen finns bad, servering och försäljning av fisk. Och en kort promenad leder en till majestätiska Jungfrun – Gotlands högsta rauk som med sina nästan tolv meter blickar ut över havet. Från klintkanten där Jungfrun reser sig är det 14 meter ner till havsytan.

*Lojsta

På Lojsta Hed finns ju de vackra vildhästerna som vissa tider kan skådas under guidade turer – en fantastisk upplevelse i ett underbart landskap.

I de fem Lojstaträsken erbjuds dessutom både naturupplevelser och finfint fiske. Gädda, Aborre, Mört, Sutare, Sarv, finns det i sjöarna. Men det krävs fiskekort för att få denna speciella fiskeupplevelse.

Här kan alltså familjen med häst- och fiskeintresserade hitta en gemensam nämnare.

Och glöm inte bort att i Lojsta finns Gotlands högsta punkt med 82 meter över havet.

*Närsholmen

Närsholmen är en låglänt, flack halvö som till stora delar är uppbyggd av vallar av strandgrus. Det märkliga och karga landskapet med utspridda, vindpinade martallar för tankarna till den afrikanska savannen. Det var här sen store ryska regissören Andrej Tarkovskij sista film, ”Offret”, spelades in.