Home Upplev Familjeaktiviteter N:a Masters i Lummelunda: Här möts Nashville och det genuint gotländska

N:a Masters i Lummelunda: Här möts Nashville och det genuint gotländska

0
N:a Masters i Lummelunda: Här möts Nashville och det genuint gotländska

– Vi vill att N:a Masters ska vara mer än en restaurang, det ska också vara ett utflyktsmål och en upplevelse i anslutning till de fantastiska Lummelundagrottorna, säger Tommy och Gabbe. Foto: Sara Hylvander.

N:a Masters i Lummelunda är inte bara en mycket speciell restaurang – det är också en upplevelse och ett utflyktsmål utöver det vanliga. Här blandas amerikansk Nashville-kultur med det genuint gotländska. Gästerna möts av en fantastisk park med egna odlingar, återbrukad inredning i detaljrik westernstil, en terrass med havsutsikt, countrymusik och öns bästa burgare.

Redan när fastighetsägaren Joachim Kuylenstierna för några år sedan köpte marken och byggnaderna vid Lummelundagrottan föddes idén till N:a Masters.

– Vi känner varandra sedan länge och Jocke ville gärna ha en speciell restaurang här, berättar Gabbe Sahlin som drivit G:a Masters inne i Visby sedan 16 år tillbaka.

För Gabbe var det självklart att dels involvera Tommy Sandlin, som tidigare drev Wallers Krog i Visby i projektet, dels att ge restaurangen en tydlig americana-inriktning – i ljuv förening med det genuint gotländska och med så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt.

Förra året – med all osäkerhet som inledningen av pandemin innebar – slogs portarna upp för en första säsong. Den blev förvånansvärt bra trots alla Corona-relaterade utmaningar.

Men nu har konceptet satt sig på allvar och vidareutvecklats. Och med kraftigt minskad smittspridning, ett accelererande vaccinationsprogram och lättnader i restriktionerna lär denna sommar bli det riktiga lyftet för N:a Masters.

– Säsongen har börjat kanonbra, säger Gabbe.

Lokalt återbrukad inredning

I entréplanet på N:a Masters möts man av en bar och lounge i minst sagt detaljrik och egensinnig westernstil.

– Vi har skapat innemiljön med skickliga inredaren Lise Nilsson. Det allra mesta av möblerna och prylarna är begagnade och återbrukade. Nästan allt har vi hittat och köpt här på ön, förklarar Gabbe.

Innanför barentrén finns den nedre matsalen och en trappa upp ytterligare en matsal. Ytorna är stora men alla spännande inredningsdetaljer skapar en mycket trivsam och rolig miljö.

Country och blues live

I båda matsalarna finns dessutom scener där det ska bjudas på livemusik – country och blues med främst lokala artister. Lokalerna passar alltså perfekt till bröllop och andra fester eller möten.

Vid övre matsalen finns en terrass med härlig havsutsikt och vid nedre matsalen finns en terrass i markplanet. Den senare är direkt anslutning till en större utomhusscen för uppträdanden och den stora parken med bland annat boulebana och härliga utomhussängar att vila i varma dagar.

– Vi har utskänkningstillstånd i hela parkområdet, berättar Tommy och visar alla de odlingar som finns i parken.

Vid övre matsalen finns en terrass med härlig havsutsikt. Foto: Sara Hylvander.

Egna odlingar och egen trädgårdsmästare

– Vi odlar chili, sparris, ärtor och en lång rad andra grönsaker och örter till vårt eget kök. Härifrån får vi också vår egen frukt. Nästa år får vi tillgång till ytterligare mark i anslutning till parken. Det kommer att göra oss självförsörjande då det gäller bland annat potatis och jordgubbar. I det området har vi förresten redan nu egna bikupor som kommer ge oss egen honung.

N:a Masters har en alldeles egen trädgårdsmästare som sköter om parken och odlingarna; Chrille Håkansson.

– Detta är ett toppjobb! Jag har jobbat med odling här i området tidigare och tycker detta är en riktigt rolig satsning som N:a Masters gör.

– Som krögare har detta alltid varit min dröm – att ha egna odlingar och en egen trädgårdsmästare, ler Tommy.

N:a Masters har en alldeles egen trädgårdsmästare som sköter om parken och odlingarna; Chrille Håkansson. Foto: Sara Hylvander.

Kärlek till råvarorna

I köket är det närproducerat – både från egna odlingarna och gotländska jordbruk – som gäller helt och hållet vad gäller grönt, rotfrukter, bär och frukt. Köttet och fisken är lokal- eller svenskproducerat så långt det bara går. Och kött och fisk röker man alltid i den egna röken i parken. De bästa råvarorna och omsorgsfull tillagning är receptet i N:a Masters kök.

– Vår mat en kombination av genuint amerikanskt och gotländskt. Vår burgare med hemrökt bacon och Ramslöksaioli ska vara den allra bästa på ön. Kärleken till råvarorna är det viktigaste för oss, säger Gabbe.

Spännande framtidsplaner

Gabbe och Tommy har mängder av planer för hur N:a Masters ska vidareutvecklas framåt i tiden. Både vad gäller aktiviteter, restaurang och verksamheten med egen odling. Kanske blir det ett eget destilat av plommonen från parken? Och en rejäl countryfestival?

– Vi vill att N:a Masters ska vara mer än en restaurang, det ska också vara ett utflyktsmål och en upplevelse i anslutning till de fantastiska Lummelundagrottorna. Och området blir ännu mer attraktivt kommande år då den närbelägna herrgården och kvarnen enligt plan ska förvandlas till hotell av sina ägare, säger Gabbe.

Källa: N:a Masters

Kontakt:

För mer information besök www.nyamasters.se eller följ N:a Masters Grill Lummelunda på Facebook.