Utegymmet på Norderstrand är populärt. Träna med den utsikten går inte av för hackor.

Sommaren på Gotland kan bli både rolig, spännande, avslappnande – och hälsosam. Här får du tips om hur din Gotlands-sommar kan bli rena hälsokuren på ett behagligt vis. Över hela ön finns ett stort antal träningsanläggningar, hälsoaktiviteter som nu när restriktionerna hävts erbjuder ett digert program att välja ur.

Hälsosam kost finns i alla tappningar; modern veganmat eller spännande, rätter från all världens länder och – så klart – härlig närproducerad nyttig Gotländsk mat . På ön produceras fina köttprodukter av inte minst lamm och nötkött. Och utbudet av närodlade grönsaker, frukter och bär är oslagbart! (Läs mer i artikeln ”Gotland – en matdestination i toppklass” i denna tidning).

Ett inspirerande förslag kan vara att tillsammans med familj och vänner forma en egen hälsovecka på ön. Hur får just ni den skönaste och bästa Gotlandsvistelsen för kropp och själ? Här följer några tips!

Gym och träningsgrupper – ute och inne

Det finns flera utegym som sköts av Region Gotland. I Visby finns de i Bingeby, Gråbo, Gustavsvik, Norderstrand och Talluden. På www.gotland.se finns en karta över önskommunalt skötta utegym. Men det finns också utegym som sköts av bl.a. olika föreningar. Som det nyinvigda utegymmet i Aktivitetsparken i Fårösund och utegymmen vid Svaidestugan, på Balan i Klintehmn och Slite Idrottscenter. Gym- och träningsgrupper hittar du i Visby bl.a. hos Friskis&Svettis, Form Gotland och Fredskalla.

Yoga, meditation och wellness

I Facebook-gruppen ”Yoga och meditation Gotland” hittar du massor av aktuella aktörer, evenemang och tips. På flera av öns vackra stränder arrangeras under sommaren olika former av yoga- och meditationsövningar. Bl.a. på Sudersand på Fårö och Tofta strand. Om du vill ägna dig åt yoga och meditation i en avskild, vacker och rofylld miljö finns förstås många härliga platser på Gotland. T.ex. Lergrav-Husken, Lickershamn och Närsholmen, som vi berättar om i inslaget Gotlands-upplevelser: Vila och ro eller full action” i denna tidning.

På ön finns ett stort antal aktörer inom wellness i bred bemärkelse – skönhetssalonger, massörer, kiropraktorer etc. De erbjuder en lång rad behandlingar, evenemang och aktiviteter.En speciell form av wellness hittar man ibland hos hembygdsföreningar och liknande lokala aktörer som hyr ut bastu i genuina miljöer.

Vandring, löpning och cykling

På Gotland finns otaliga leder och stigar för vandring, löpning och cykling. En fin halvdagsvandring (cirka 14 km) är Visby-Högklint tur och retur genom vackra naturreservatet Södra Hällarna med storslagen utsikt. För den som vill ha en riktig utmaning finns Östkustleden, öns längsta vandringsled med sina 78 km. Den sträcker sig från Anga prästänge i norr till Närsholmen i söder. Löpning på Gotlands mjuka sandstränder, skogar och hedmarker är toppen! På ön finns också ett 20-tal väl underhålla motionsspår. (Lista på www.gotland.se).

Under sommaren genomförs även fler olika lopp. Bl.a. Viruddenloppet i När. Loppet avgörs på flacka och snabba banor i vacker landsbygdsmiljö. För den som vill motionera med cykel finns inte minst Gotlandsleden, som sträcker sig runt hela önfrån Fårö i norr till Hoburg i söder. Etapperna erbjuder olika typer av terräng. På ön finns fler cykeluthyrare. Du hittar dem och andra cykelaktörer på Cykelfrämjandet Gotlands hemsida.

Föregående artikelHej fredag! Vi har ett litet parti av dessa industriella pallar som också passa…
Nästa artikel. . . . . . . . ….