Home Upplev Familjeaktiviteter Den perfekta ön för barnfamiljer!

Den perfekta ön för barnfamiljer!

0
Den perfekta ön för barnfamiljer!

Det är ofta knepigt att hitta ett semesterupplägg som passar alla i en barnfamilj. Men på Gotland finns inom korta avstånd allt vad barnen och ungdomarna kan önska – och lite till… 

Är dina barn och ungdomar intresserade av historia, natur, djur och bad finns förstås hur mycket som helst att göra på Gotland under sommaren.

Men här finns också massor av mer – som bl.a. skateboardanläggningar, trampolinpark, mountainbike-banor, graffiti-målning och forskning för barn. Nu när restriktionerna är borta är utbudet mycket stort och varierat.

Här ger vi några spännande förslag för barn och ungdomar med olika intresseinriktningar.

Historiska äventyr

Gotlands Museum i Visby bjuder på gratis entré för barn och ungdomar under 19 år. Här finns spännande och medryckande utställningar om öns historia. I  utställningen Skepp & skoj lär sig barn om hav och sjöfart och havets betydelse för Gotland. Utställningen är fylld med aktiviteter och har gott om plats för lek och stoj. Muséets dramatiserade visningar brukar också vara populära hos de yngre besökarna.

Årets Medeltidsvecka i Visby, 7-14 augusti, har temat Fantasy och bjuder bl.a. på Riddarspel. Men det arrangeras under hela sommaren fler olika evenemang och utställningar med historiska teman som är spännande för barn och ungdom – så håll utkik!

Bungemuseet i Fårösund visar t.ex. konkret hur man levde på Gotland från bronsålder till 1900-tal. I Barnladan finns lek- och lärmiljöerna Barnens handelsbod, Hemmet och Höhoppet. På lekplatsen kan stora och små prova på ”herre på stang” och andra gutnisk lekar. 

Skoj med djur och natur

På Gotland finns två mycket barnvänliga och familjärt personliga djurparker: 

-Gotlands Djurpark i Eskelhem med bl.a. zebror, surikater, kameler, kängurus, alpackor och en trädgård för musik, lek och fika.

-Stenkyrka Djurpark med bl.a. lamm, getter, minigrisar, kameler, dromedarer och påfåglar. Åsne- och ponnyridning erbjuds och här finns fik och hoppborg.

På ön finns många massor med möjligheter till ridning för barn och vuxna. En snabb Google-sökning ger dig uppdaterad information och vilka gårdar som erbjuder t.ex. ridning på Gotlandsruss. Vill ni ha en alldeles speciell hästupplevelse rekommenderas ett guidad tur bland vildhästarna på Lojsta Hed.

Gotland erbjuder inte bara kustfiske. För fiskeintresserade barn och ungdomar kan öns åar och träsk vara ett spännande alternativ, där även kanotturer kan ingå. På www.fiskegotland.se finns info om sötvattensfiske och fiskekort som är gratis upp till 18 år.

Gotland har också massor av spännande vandringsleder i naturen som passar särskilt bra för barnfamiljer. Ett exempel är Rundor i Rone med sex lättillgängliga leder mellan 5,5 och 23 km där man möter lantbruksdjur, rara växter och fantasieggande fornminnen.

Coola aktiviteter och upplevelser

På Gotland finns massor av idrottsaktiviteter för barn och ungdom. Några lite speciella exempel:

-I Trampolinparken i Fårösund kan man hoppa studsmatta och trampolin och lära sig volter, landning och olika tricks med erfarna ledare.

-Granne med Trampolinparken är för året nyöppnade Aktivitetsparken med utegym, en motorikbana för barn och en mountainbike-bana som passar yngre. 

-Vill man ägna sig åt lite mer avancerad mountainbike finns Gotland Bike Park i Slite som består av mer än 20 mil spår av varierande svårighetgrad och längd. Här kan du också få info om olika typer av cykelleder i olika typer av terräng. 

-För skateboardåkare finns en skatehall i Visby och flera ramper och anläggningar på olika platser på ön. Du hittar alla via www.gotlandskate.se

Barn och ungdom med intresse för konst och hantverk erbjuds många möjligheter på Gotland – bl.a. att prova på drejning hos t.ex. Fårö Krukmakeri eller Ethelhems Krukmakeri. Och via Facebook-sidan Graffiti Gotland finns information om graffiti-aktiviteter och var man kan se coola verk.

För de barn som lockas av forskning och vetenskap rekommenderas Fenomenalen i Visby. Här finns en interaktiv utställning kring naturvetenskap, teknik och matematik. Under sommaren arrangeras särskilda aktiviteter, workshops och shower.