Home Upplev Kultur & Historia Hemester Tema Konsthantverk: Konst, hantverk och återbruksfynd över hela ön

Hemester Tema Konsthantverk: Konst, hantverk och återbruksfynd över hela ön

0
Hemester Tema Konsthantverk:  Konst, hantverk och återbruksfynd över hela ön

Gotland är välkänt för en stor krets av skickliga konstnärer och konsthantverkare. Här finns också ett stort antal loppis- och återbruksbutiker. Missa inte att göra på kreativ upptäcktsfärd bland konst, hantverk och återbruksfynd! 

I Visby är det tätt mellan butikerna med högklassigt hantverk och konst.

GKF (Gotländska Konsthantverkare och Formgivare) har en butik med galleri mitt i staden. På GKF:s hemsid kan man läsa om de gotländska konsthantverkare och formgivare som är medlemmar i kooperativet.

Galleriföreningen på Gotland hade tidigare en lokal i Visby men nu hittar man flera av de gotländska konstnärerna via länkar på föreningens hemsida.

Två speciella butiker för konst och hantverk är Visby är Kvinnifolki och Ödins Garveri. Hos Kvinnifolki finns konsthantverk, textiltryck, smycken och delikatesser från kvinnliga gotländska hantverkare. Ödins Garveri har en historia som sträcker sig tillbaka till 1725. Här finns produkter av gotländskt lammskinn i egen design. 

Ett bra sätt att få en överblick av konstnärer, konsthantverkare och formgivare över hela Gotland är att besöka föreningen Öppna Ateljéers hemsida och Facebook. Varje år, i slutet av maj, öppnar de medverkande aktörerna upp sina ateljéer för särskilda visningar. Men listan över medlemmar ger kontaktinformation även för hela sommaren.

På ön finns en lång rad lokala grupper med hantverkare och konstnärer som tillsammans visar upp sina alster. Ett spännande exempel är Källingknuten i Garda som drivs av gotländska hantverkare. Här finns textil, betong, vävt, trä, smycken, tovat, stickat, konst, keramik, ull och lammskinn.

Utomhuskonst och återbruksfynd

Vill man uppleva konst i fina miljöer erbjuds under sommaren massor av utställningar och event av skilda slag. Det finns också konst utomhus och i naturen. I sommar kan man t.ex. uppleva konstnären Anne Duk Hee Jordans  installationen i Södra hällarnas naturreservat i Visby.  Med avbarkade almgrenar och stammar har hon skapat en skulptur som får besökaren att förnimma omgivningen, lyssna till skogens ljud och uppleva världen ur andra arters perspektiv.

Och vill man se gotländsk graffiti kan man få tips via facebookgruppen Graffiti Gotland.

Återbruksfynd är ett spännande område att fördjupa sig i på Gotland. Du hittar till öns loppisar via hemsidan Loppiskartan/Gotland och Facebooksidan Loppisar på Gotland och andra gotländska loppisgrupper.

Återbruks-, second hand-, antikt- och retro/vintage-butiker finns i mängder i såväl Visby som på flera andra platser på ön. T.ex. har Röda Korset butiker i Visby, Roma, Slite, Klintehamn, Hemse och Fårösund. En bland många speciella butiker är Roma antikt & Retro – men ett snabbt Google-sök ger massor av aktuella tips!