Home Upplev Natur & Friluftsliv Hemester Tema Strandliv: Tio favoriter för sol och bad

Hemester Tema Strandliv: Tio favoriter för sol och bad

0
Hemester Tema Strandliv: Tio favoriter för sol och bad

På Gotland finns badstränder utöver det vanliga. Här listar vi åtta härliga strandområden som passar olika önskemål och behov. 

Sudersand

Sudersand på Fårö har tre vidsträckta och långgrunda sandstränder. De ligger i olika vindriktningar vilket gör att det nästan jämt finns vindskydd och varma vatten. Här finns padelbanor, en generös lekplats och ett stort poolområde. Dessutom en Marocko-inspirerad bastu- och spaavdelning. Under sommaren arrangeras olika tränings- och yogapass.

Hideviken

Längst in i Hideviken, i Hellvi socken, strax öster om Slite, finns en mycket långgrund, lugn och barnvänlig sandstrand. Någon försäljning och service finns inte men området sköts av en samfällighet. De vackra tallskogarna passar perfekt för promenader, lek och picnic. I närheten finns underbara utflyktsmål som S:t Olofsholm med sina stenhällar och raukfält.

Tofta strand och Gnisvärd

Vill du ha ett strandliv som kombinerar fest och fart med möjlighet att dra sig undan för lugna bad? Då är Tofta strand strax söder om Visby perfekt. Vid klassiska Tofta Strandbad finns hotell, pensionat, stugor, camping, poolområde och många olika serveringar. Stranden är läcker och livfull med underbar utsikt. Här erbjuds en lång rad aktiviteter, uppträdanden och pop-up-butiker. Vill du ha frid och ro en stund så finns i norra delen av Tofta strand mysiga fiskeläget Gnisvärd med barnvänlig badstrand. 

Åminne

Vid Åminne camping – med restaurang, affär och pool –  finns en bred och härligt mjuk sandstrand. I området, med Gothem som huvudort, finns massor av utflyktsmål som erbjuder spännande kultur- och naturupplevelser. Precis vid badplatsen mynnar Gothemsån ut i havet. Ån är en fin kanotled och ett bra fiskevatten. Sammantaget den perfekta familjestranden.

Ljugarn

Den vidsträckta sandstranden i Ljugarn lockar både till bad och promenader för att leta vackra snäckor och stenar. Vid stranden finns flera serveringar. Längst norrut finns storslagna raukfältet Folhammar. Vill man ägna sig åt nakenbad så finns ett sådant vid Mullvadens Strandskog alldeles norr om Ljugarn.

Herta 

Herta, eller Hörte som det kallas på vissa kartor, ligger strax öster om Stånga och Burs. Intill ett vackert fiskläge finns den cirka 400 meter långa vitskimrande sandstranden. Här finns servering och strandnära boenden i olika former. Förutom underbara bad i det långrunda vattnet finns möjlighet att surfa utmed denna kuststräcka. 

Sandhamn

På vackra Ekstakusten, söder om Klintehamn, finns Sandhamn. Härifrån har man en fantastisk utsikt mot Karlsöarna. Sandhamn är en familjär badplats med mysig sandstrand, generösa och skyddade picnicområden, servering, pool och roliga lekplatser. Här är både rofyllt och gott om plats för lek med barnen. 

Blå lagunen och de andra ”brotten”

Vill du ha en annorlunda badupplevelse på Gotland rekommenderas Blå Lagunen och några av öns andra vattenfyllda gamla kalkbrott.

Blå Lagunen, som ligger när Bästeträck på nordligaste Gotland, har fått sitt namn av det förunderligt turkosblåa vatten. Här får man en oförglömlig badupplevelse. Men tänk på att det kan ta tid att få parkeringsplats. På ön finns fler mindre gamla kalkbrott som också erbjuder fantastiska badplatser – bl.a. i Bläse och Follingbo.