Home Upplev Mat & Dryck Nu har hela Visby öppnat upp! Njut av kultur, krogliv och shopping

Nu har hela Visby öppnat upp! Njut av kultur, krogliv och shopping

0
Nu har hela Visby öppnat upp! Njut av kultur, krogliv och shopping

Restriktionerna är över och nu kan alla fullt ut njuta av allt vad Visby erbjuder. Ett fantastiskt utbud i Sveriges vackraste och historiskt mest välbevarade stad!

Visby har ett antal år utsetts till Sveriges vackraste stad med sin ringmur och unika bebyggelse från medeltiden. Här – i rosornas stad – finns ett myller av härliga upplevelser och fascinerade historia.

Ett bra förslag är att inleda besöket med Gotlands Museum. Här kan man lära det mesta om både stadens och öns historia. Dessutom finns roliga aktiviteter för både barn och vuxna. Vill du ha överblick och superbra tips finns TuristbyrånDonners Plats nära Almedalsparken.

Annars kan det vara en bra idé att snirkla sig upp genom gränder och huvudgator från hamnkvarteren till Stora Torget och vidare till Östercentrum. Här finns ett så rikt utbud av butiker, restauranger och serveringar av alla slag.

Historien är närvarande i snart sagt varje hus och kvarter. Det är inte svårt att föreställa sig danske kungen Valdemar Atterdags intåg i staden 1361 samtidigt som man njuter av en glass eller öl på en av de många uteserveringarna. I Visby möts dåtid och nutid på ett påtagligt och spännande vis.

Mat, livemusik och shopping

Visby erbjuder mat och dryck för alla smakriktningar och plånböcker. Här finns mat från all världens kulturer likaväl som urgotländska specialiteter. Passa gärna på att äta rätter av gotländska lamm och saffranspannkaka med salmbärssylt eller lokal glass. Det finns också ett stort utbud av speciella ölsorter och alkoholfria alternativ från Gotlands många lokala bryggerier. 

Flera krogar – och historiska platser – bjuder även på uppträdanden och livemusik under sköna sommarkvällar nu när restriktionerna är borta.

Vilket intresse eller behov du än har – varan finns i Visbys fantastiska butiksutbud! Här finns inte minst genuint gotländskt konsthantverk inom till exempel textil, lammull, keramik, trä, metall och glas. 

Visby – kyrkornas stad

Under 1200-talet fanns 15 kyrkor i Visby – då en blomstrande handelsmetropol som hade råd att bygga många kyrkor. 

S:ta Maria Domkyrka, nära Stora Torget, är en alldeles magnifik upplevelse, oavsett om du vill slappna av med en stunds rofylld meditation eller uppleva den unika arkitekturen och konsten. Här arrangeras dessutom ofta utställningar med modern konst.

Vill du uppleva Visbys kyrkor och kyrkoruiner finns information på Visby Stifts hemsida och i Stig Lundhs utmärkta bok ”Medeltida kyrkor i Visby och Norra Gotland”.

Ruinsafari och Ringmuren runt

Ett alldeles extra spännande sätt att bekanta sig med Visby är genom ett ruinsafari, med eller utan guide. Turistbyrån kan ge information om vilka guidning. Sankta Katarina och Helgeandskyrkan är två intressanta kyrkoruiner att besöka.

Att följa Ringmuren runt hela staden ger en spännande och vacker upplevelse som dessutom massor av insikter i stadens historia. Snäckgärdsporten och Kruttornet är populära och fina anhalter längs en murvandring. Mitt emellan dem finns Botaniska Trädgården – en blomstrande oas med flera växter som inte trivs på andra plaster i landet.