Kiruna är huvudorten och en hubb i norr för att ta sig vidare ut i naturen bortom vägarna. I Kiruna kan du handla nödvändig proviant och utrustning för turen innan du tar bilen eller Nikkaluoktaexpressen ut till Nikkaluokta. I Nikkaluokta kan du ställa bilen på långtidsparkeringen innan du beger dig iväg ut på tur. Här finns Nikkaluokta Sarri med en liten butik, stugor att hyra och en restaurang.

Innan vandringen kan det vara bra att plåstra om fötterna i förebyggande syfte. Vandringen startar på en smal skogsväg för traktorer och blir mindre i fjällbjörkskogen. Den första biten vandring på 5,6 km till Láddjujávri är det lättvandrat och stigen är spångad över de blötare partierna. Längs stigen finns naturliga rastplatser nära fjällbäcken med rent vatten. Ett tips är att packa med en kåsa för att njuta av det klara, rena vattnet. När du närmar dig sjön får du en fantastisk utsikt över det ståtliga Kebnekaisemassivet och Tuolpagorni. Väl framme vid Láddjujávri finns Enoks som erbjuder övernattning i fina fjällstugor, samt en häftig restaurang som serverar bland annat våfflor med hjortron, och renburgare. Här kan du välja att vandra tillbaka till Nikkaluokta om du endast är ute efter en dagstur. Annars fortsätter du vidare mot Kebnekaise Fjällstation, det är ca 13,5 km kvar. Ett tips är att njuta av den mysiga båtfärden över sjön som kortar din vandring med ca 6 km. Båten avgår med flera turer per dag (enligt tidtabell), om du väljer att vandra längs med sjön så finns det en bra stig.

Längs sträckan Nikkaluokta till Abisko finns sju meditationsplatser, uppkallade efter Dag Hammarskjöld som var FN:s kända och andligt intresserade generalsekreterare. Den första platsen, markerad med en sten med ett citat, finns intill en klippa. Ta gärna en paus, blunda och ta några djupa andetag på dessa platser. Efter sjön blir stigen mer stenig och det är bra att hålla koll på vart du sätter fötterna. Efter ett tag börjar även stigningen upp till Kebnekaise fjällstation. Några kilometer öster om Kebnekaise fjällstation går du över hängbron över Tarfalajåkka, som avvattnar glaciärerna i Tarfaladalen. Från denna plats kommer du ovanför skogsgränsen och fjällvärlden välkomnar dig med sina vyer. När du kommer fram till STF Kebnekaise Fjällstation finns restaurang, hotell, vandrarhem, butik, uthyrning och annan service för vandrare. Här finns även möjlighet att delta på guidade turer som upp till toppen av Kebnekaise.

Fakta:
Längd: 19 kilometer
Svårighetsgrad: lätt till medel
Tid: 5-7 timmar

Föregående artikelPaintball i vilda västern
Nästa artikelStorstrand Kursgård – Mötesplatsen vid Piteälven