Världens starkaste 1960. Ny fyller det stora, tredelade Dm3-loket 60 år. Här leveransbilden av det allra första loket, som nu finns i Norrbottens Järnvägsmuseum. Foto: Järnvägsmuseet.

Flera museer öppnar igen efter stängningen under Corona-pandemin. Norrbottens Järnvägsmuseum har liksom tidigare år hållit stängt under höst, vinter och vår, men på måndag den 1 juni slår vi upp portarna igen.

I år gör vi det speciellt för ett klassiskt jubilerande malmtågslok, det stora tredelade Dm3. När det levererades var det världens starkaste och det fyller nu 60 år.

I vår stora utställningshall har vi det allra första Dm3-loket som levererades till SJ med nummer 976-977-978, ett nummer för varje lokdel. Det skänktes till oss av LKAB 2004 och rullade för egen maskin till Gammelstad för vidare befordran till Karlsvik och vårt museum.

Nu är det inte bara det verkliga Dm3-loket vi kan visa upp. I år har vi gjort en utställning och där finns Dm3-loket i modell och som rullar på vår modelljärnväg med malmtåg i kroken.

Modell av det första Dm3-loket i ett diorama hos Norrbottens Järnvägsmuseum.  Foto: Jan Bergsten.

När det gäller modelltåg kan barnen i sommar få köra modelltåg på en alldeles speciell modelltågsbana. Inte bara köra, också lägga växlar, byta lok och vagnar och få närkontakt med modelltågen.

Corona-pandemin sätter dock gränser för museiverksamheten. I år kan vi inte köra några veterantåg då det är svårt att upprätthålla avstånd mellan passagerarna i rälsbussarna.

Källa: Norrbottens Järnvägsmuseum

 

Föregående artikelKom och ät nybakad mjukkaka imorgon i säsongspremiären för våra sommarcafé! Öppe…
Nästa artikelThis summer, We would love to rent a house like this for a week. (Or maybe a ful…