En fin sommardag vid Haparanda skärgård. Foto: Lucas Nilsson

Sommar, sol och bad kanske inte är det första du tänker på, när du tänker på Swedish Lapland. Men faktum är att här finns massor med coola stränder och fräna badplatser – tack vare inlandsisen. Och sol har vi massor av sommartid – dygnet runt i ungefär 100 dagar.

All sand jag har mellan tårna är faktiskt på grund av inlandsisen. Det är ibland svårt att tänka sig, när man strövar fram på kilometerlånga sandstränder i Bottenvikens skärgård eller i fjällen, att: ”Här låg en gång en två kilometer tjock kaka av is över hela landskapet”. Men så är det.

Det var först för tio tusen år sedan som inlandsisen började dra sig tillbaka härifrån och eftersom den massiva tyngden från isen i princip fungerade som en gigantisk hyvel, eller evinnerligt sandpapper, formades landskapet till det speciella vi ser i dag. På det som nu är kusten trycktes jordskorpan ner och när isen smälte doldes mycket under havsytan. Där isen en gång stod stilla har mycket mindre sten och grus lämnats kvar. För att sedan formas och omfördelas av tidens tand och vågornas brus.

Kårsavagge. Foto: Andy Anderson

Vatten

Jag vet inte mycket som är härligare på en fjällvandring än att ta av sig kängorna när dagens vandring är avklarad och sedan få gå ut i kallt vatten på en skön sandstrand. Vandrar du till exempel in i Kärkevagge vid Björkliden eller längst in längs Kårsavaggedalen från Abisko har du helt underbar sand att vila fötterna på. Det är som att känslan av sand och kallt vatten är världens bästa medel mot trötta fötter och ben. Är det dessutom varmt i luften och du har gått långt blir det nästan tvunget att slita av sig alla kläder och hoppa i plurret. Det är så det funkar.

Det är därför vi älskar sand och stränder

Arjeplogs fjällnära skärgård. Foto: Carl-Johan Utsi.

Fjällnära skärgård

Arjeplog brukar ibland kallas Sveriges enda fjällnära skärgård. Åker du upp på fjället Galtispuoda, eller om du far fram i en helikopter är det så lätt att se vad som menas. Varje ”arjeplogare” har mer än en egen sjö om man nu skulle slå ut statistiken. Det beror inte bara på att det är glesbygd – det beror i allra högsta grad på allt vatten.

Stora sjöar, små sjöar, mäktiga forsar och små jokkar. Arjeplog är ett vattenrike och i vattenriket finns badstränder. Inte mindre än 8727 sjöar finns för kommunens knappt 3000 invånare. Mest kända badplatser är Nåtti och Åsarna, dit folk från byn åker efter jobbet på sommaren för att få sig ett dopp. Men snyggast färg på vattnet finner du i Jurun 25 kilometer från Vuoggatjålme. Och vi kan nästan lova att ett dopp där, hur varm du än är, är uppfriskande. Jurun får sitt vatten från Sulitelma, Sveriges största glaciär.

Skärgårdsliv. Foto: Andy Anderson.

Sandstränder

Bra sandstränder finns alltså nästan överallt i Swedish Lapland som en lämning av istiden och landhöjningen. Men här finns också andra spännande bad. Grytorna och kanjondalarna vid Storforsen i Älvsbyn är speciella. Trollsjön uppe i Kärkevagge med Sveriges bästa siktdjup likaså. Eller ett hopp från Huvön i Kalix/Luleå skärgård är också något som får pulsen att öka på de allra flesta.

Huvön, Kalix. Foto: Andy Anderson.

Ta turbåten

Det finns naturiststränder både här och där. Det finns långgrunda vikar och öar som barnfamiljer kan älska. Byske HavsbadFrevisörenPite havsbad och Seskarö är förstås tillrättalagda för semesterfirarna medan Haparanda Sandskär, Kluntarna i Luleå och Stenskär i Piteå är lite mer platser du aktivt får söka dig till med turbåt, kajak eller egen båt. I närheten av Kluntarna ligger Skvalpen, en ö som såg dagens ljus för ungefär hundra år sedan. Innan dess bar platsen bara namn efter det vågskvalp som bildades när havet fortfarande sköljde över ön. Innan landhöjningen vann.

Källa: Swedish Lapland. Text: Håkan Stenlund.

Länk till artikeln i sin helhet – https://www.swedishlapland.com/sv/stories/strandliv-i-swedish-lapland/

Föregående artikelIt’s Denmark’s constitutional day today. Up north two of our favorite Danes, an…
Nästa artikelA glimpse of Swedish Lapland: Ep.25 — MIDNIGHT LIGHT
Swedish Lapland is Sweden’s Arctic destination. From the Bothnia Bay archipelago to the mountain area above the Arctic Circle. #swedishlapland