Varje år hamnar stora mängder av skräp i vår vackra natur. Engångsförpackningar, plast och aluminiumburkar försvinner inte på flera hundratals år. Skräpet skadar både ekosystemen i naturen och alla djur som lever där. Enligt statistik från Håll Sverige Rent så är plast, snus och fimpar det vanligaste skräpet i svenska fjällmiljöer.

När vi spenderar tid i naturen och på våra fjäll behöver alla hjälpas åt och ta ansvar. Allt som du tar med ut måste följa med tillbaka hem igen 🌎

Här är fyra tips för ett skräpfritt fjäll:

Förpackningsbanta – Förbered ditt fjälläventyr genom att packa smart. Lämna konservburkar, platspåsar och andra onödiga förpackningar hemma. Ett tips är att istället använda en bivaxduk eller matlåda istället för en plastpåse eller aluminiumfolie.

Toalettbesök på fjället – Ute på fjället finns det sällan tillgång till toalett (om det finns utedass använd det). När du behöver göra dina behov på fjället, gå till en avskild plats en bra bit bort från vandringsleder, jokkar eller sjöar. Ta med en spade och toapapper, gräv en 20-30cm djup grop, ta med eller gräv ner ditt toalettpapper. Slutligen fyller du igen hållet så att nästa besökare får en lika trevlig upplevelse som du.

Hur hanteras skräp i fjällen? – Det finns få papperskorgar uppe på fjället 😉 Ta därför med en egen skräppåse så att du får med dig ditt och andras skräp hem igen. Kom ihåg att matrester också är skräp som ska tas med hem, lämna inget till djuren eftersom många arter inte kan äta samma mat som vi människor gör. Även småskärp som fimpar och snus innehåller bland annat plast och ska inte slängas i naturen.

Nu kör vi! Tillsammans håller vi fjällen rena 🏔💚

#riksgränsen #swedishlapland #hållfjällenrena #tamedskräpethem

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot riksgransen.se

Källa: Riksgränsen, Kiruna

Föregående artikelTaking a look at a perfect summer. . ….
Nästa artikelLast night in Vuollerim. ….
I Riksgränsen föddes den moderna skidåkningen i början av seklet och en bra dag finns det ingen skidort i Sverige som kan matcha åkningen i Riksgränsen. Den är enormt effektiv och tar vara på varje höjdmeter som finns att tillgå. Mycket av skidåkningen handlar om offpist, men långt ifrån allt.