Fjällvett är kanske inte alltid lätt, men det är viktigt att det blir rätt. Planera, packa och förbered dig för ett äventyr, det kan bli många bestyr. Missa inte väderprognosens livsviktiga råd, fjällen visar ibland inte någon nåd. Kolla upp fjällräddningens nummer, var inte en dummer. Karta och kompass för att navigera, mobiltäckning kan ibland haverera. Moder natur ger oss ett nyckfullt väder, packa ner rätt kläder. Glöm inte ett ”first-aid-kit”, kom också ihåg att ta med skräp som ej är ditt. Ifall olyckan råkar närvara, se till att dela din färdplan med nära och kära 😎☀

Fjällsäkerhet – 5 tips att tänka på innan din fjällvistelse:

1. Packa ner kläder som klarar snabba väderomslag. Ha alltid med skalplagg, extralager och ett torrt ombyte i ryggsäcken.

2. Ta del av lokala väderprognoser – Vädret i fjällen kan ändras snabbt. Därför är det viktigt att ta del av väderleksprognoser samt ha en plan för eventuell färdväg om vädret skulle slå om. Var finns t.ex. närmsta fjällstuga eller vindskydd? Var även uppmärksam på tecken som förvarnar om dåligt väder, bättra på din kunskap angående vilka tecken som bör tas i beaktning. När det till exempel börjar blåsa kan sikten försämras snabbt och det är bra att söka sig till lägre terräng.

3. Lämna färdmeddelande – Det är viktigt att ni meddelar nära och kära om er planerade färdväg. Ifall något skulle hända är det lättare att lokalisera er potentiella plats.

4. Dålig mobiltäckning – På många platser i fjällen saknas mobiltäckning helt och hållet. Lär dig därför att använda karta och kompass innan du ger dig iväg. Samt kolla upp var närmsta hjälptelefon finns ifall ni skulle behöva kontakta fjällräddningen om olyckan är framme.

5. Följ markerade leder – Om det är din premiärtur i fjällen är det klokt att följa markerade fjälleder. Införskaffa en fjällkarta på ett fukttåligt papper. Kartor finns ofta att köpa i välsorterade sport- och friluftsbutiker.

Mycket av informationen i det här inlägget kommer från fjällsäkerhetsrådet och svenska turistföreningen. Läs på ännu mer via dessa sidor -> fjällsäkerhetsrådet.se svenskaturistföreningen.se 👍

#riksgränsen #fjällsäkerhet #swedishlapland

Foto 1: @gustaf.elias

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot riksgransen.se

Källa: Riksgränsen, Kiruna

Föregående artikelBODEN ALIVE Tack för gårdagens SUCCÉ! Vi öppnar vårat tält klockan 11 med kall …
Nästa artikelBankiren John behöver vila ett par dagar från all action i Shadow Creek! Tack al…
I Riksgränsen föddes den moderna skidåkningen i början av seklet och en bra dag finns det ingen skidort i Sverige som kan matcha åkningen i Riksgränsen. Den är enormt effektiv och tar vara på varje höjdmeter som finns att tillgå. Mycket av skidåkningen handlar om offpist, men långt ifrån allt.