Vad ska du tänka på för att klä dig rätt i fjällväder? 👚👖🥾

Ditt val av kläder spelar en stor roll för din egen säkerhet när du vistas utomhus på fjället. En god komfort skapar dessutom förutsättningar för en positiv fjällupplevelse. Att kunna hålla sig varm och torr är två bra utgångspunkter 😁

Flera lager – Anpassa kläderna till rådande väder samt hur mycket kroppen jobbar. Packa ner och byt därför mellan olika lager beroende av behov.

Närmast kroppen – Här klär du dig med plagg som ska hålla dig varm och föra bort fuktighet från kroppen. Bra material som andas och ventilerar är till exempel ull. Bomull är inte att föredra närmast kroppen.

Mellanplagg – Kan vara aktuellt att använda på turen om vädret växlar eller vid pauser. Lagret ska hålla kvar värmen och samtidigt transportera fukt vidare. Alternativ på plagg är t.ex. en fleece eller tunnviktsdunjacka.

Ytterplagg – Det här lagret ska skydda dig mot vind och väta men ska inte vara helt tätt då överskottsvärmen ska kunna ta sig ut för att du ej ska bli genomsvettig vid hård aktivitet. Även mössa och vantar ska helst tåla vind och väta.

Om du känner dig osäker på vad du bör packa ner i ryggsäcken inför en fjälltur besök dessa sidor eller fråga någon med mer erfarenhet.

fjällsäkerhetsrådet.se
svenskaturistföreningen.se

#riksgränsen #fjällvett #klädigrätt #fjällsäkerhet

Foto 1: @gustaf.elias

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot riksgransen.se

Källa: Riksgränsen, Kiruna

Föregående artikelTack till alla våra besökare för en kalasvecka på WESTERN FARM! Nu tar vår dinos…
Nästa artikelVi har uppmärksammat det förut och gör det igen: Har du besökt Björklidens alla …
I Riksgränsen föddes den moderna skidåkningen i början av seklet och en bra dag finns det ingen skidort i Sverige som kan matcha åkningen i Riksgränsen. Den är enormt effektiv och tar vara på varje höjdmeter som finns att tillgå. Mycket av skidåkningen handlar om offpist, men långt ifrån allt.