De klarade Ultrautmaningen – Mora till Sälen tur och retur

De båda kraftkarlarna är glada efter målgången i Mora efter kraftprovet som har samma längd som Red Bull Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk, 18 mil.

Jan-Erik Länta, Jokkmokk, klarade ultrautmaningen Mora-Sälen tur och retur. Han åkte de 18 milen på 12 timmar och 40 minuter.

-Det var över en timme snabbare än jag hade räknat med. Men jag har ju rutin från Red Bull Nordenskiöldsloppet. Så jag vet hur det är att åka riktigt långt, sa Jan-Erik Länta när han pustade ut efter målgången i Mora.

Jan-Erik Länta och Teemu Virtanen, Finland ville ha en större utmaning än att bara åka Sälen-Mora enkel väg. Därför bestämde de sig för att åka den dubbla sträckan. De ville dels marknadsföra Red Bull Nordenskiöldsloppet, dels genomföra en riktig ultrautmaning.

Bägge klarade utmaningen, Virtanen åkte riktigt fort och var i mål efter 9 timmar 40 minuter.

-Jag har ju åkte vanliga Vasaloppet två gånger, senast 2017. Men det här var något helt annat. Det var häftigt att få åka sträckan tur och retur och har bra service längst hela sträckan, sa Länta.

Länta startade tidigt på morgonen i Mora och fick sällskap av ytterligare tre åkare, två av dem bröt men Fredrik Bidevind, Stockholm, åkte hela sträckan.

-Vi hjälptes åt under hela loppet, berättar Länta. Förhållandena var bra, hårda fina spår och några minusgrader.  Det var motvind på väg ner mot Sälen, men medvind tillbaka.

-Det var egentligen bara upp för backarna till Evertsberg som vi hade det riktigt jobbigt. Vi fick ta det lugnt ett par mil efter dom backarna. Sedan gick det bra, berättade Länta.

Nu är det en månad kvar till Red Bull Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk. Vad skiljer ultrautmaningen Mora-Sälen tur och retur och världens längsta och tuffaste skidlopp i Jokkmokk?

-I Jokkmokk blir det några mil längre, men annars är det ganska likt. Man åker på ungefär samma sätt och får äta och dricka rätt längs hela vägen.

Källa: Red Bull Nordenskiöldsloppet