|De sista skogarna| Några träd gör ingen skog. Raka rader av ett slags träd och …

|De sista skogarna|
Några träd gör ingen skog. Raka rader av ett slags träd och söndertrasad mark – i avsaknad av biologisk mångfald och liv – är ingen skog. Det är virkesåkrar – lika skadliga som palmoljeplanteringar eller andra monokulturer som förintat alla de tusentals arter av växter och djur som ryms i en riktig skog. Skogen är inte kapital, eller en söndagsutflykt, för oss. Skogen är allt. Det är här vi jagar och samlar vår mat. Det är här vi fostrar vårt barn, så som vi själva fostrats. Mummu ja muffa, mormor och morfar, levde sina liv på berget Juoksuvaara. Berget där våra förfäder slog sig ner för det goda renbetet och de stora, rika skogarna. Jag tillbringade all min lediga tid med dem, i skogen. Skogen var vårt hem. Idag finns här bara några fläckar med skog. Min pojke, en i den sjätte generationen, vandrar på enorma kalhyggen. Det här är marker som har stulits från våra förfäder, som avtvingades när vi kolonialiserades. Alla naturrikedomar – älven, malmen och skogen – tog de med våld. De kuvade oss genom tvångsförsvenskning – arbetsstugor, skallmätningar och andra övergrepp. Nu ska de ta de allra sista fläckarna med skog. 250 hektar, eller 463 fotbollsplaner med skog, är borta men det räcker inte för @sveaskog . Tjädern och skogens alla djur och växter är borta. Vårt berg är totalförstört men vi har stugan och huset kvar. Vi ska fortsätta vara här. Vi vädjar: låt våra barn – i den sjätte generationen på berget – få behålla de sista fläckarna med skog!

💚

Skriv gärna på vårt upprop för att skydda de sista skogarna på berget – länk i profilen.
Här i norr är temperaturökningen som störst och orsakar bland annat vårfloder i november, öppna isar i december, flyttad trädgräns och ett hotat rödingbestånd. De äldre skogarna är ett kraftfullt skydd mot uppvärmningen. Vi ska stå upp för de sista skogarna.

Vet du vad vi visar på de två sista bildern (från ett naturreservat här i Jokkmokks kommun)?
😊

#skyddaskogen #detärnognusveaskog #skogen #kalhyggesmissbruk #biologiskmångfald #virkesplantager #helalandetlever #lantliv #lantligt #mitthem #Lappland #norrland #vuollerim #jokkmokk #tornedalen #Juoksuvaara #kolonialism #skog #swedishlapland #skogsbruk

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik