|De vi ännu inte mött| Här på min farfars gård tronar den grannaste av granar. G…

|De vi ännu inte mött|
Här på min farfars gård tronar den grannaste av granar. Granen som farfar, eller faffa som vi säger på meänkieli, planterade när jag föddes. Marias gran, kallade han den. Trots att den skuggar och skymmer står den fortfarande kvar, för en gran som denna har en alldeles särskild plats, inte bara på gården utan även i hjärtat.

“När jag inte finns mer, ska ni fortsätta att vara här tillsammans”, sa faffa Gösta då och då. Och så blev det. Här trängs vi, sover på soffan, armbågas i köket och suckar köandes till toan. Här samsas både folk och fä.

Tvärs över vägen bodde mummu ja muffa under vintrarna. På självaste julafton fyllde mummu år. Jag kommer fortfarande ihåg hur vi promenerade dit, den där julaftonen, när det var 43 minusgrader och ögonfransarna frös ihop, för att äta tårta. På eftermiddagen var det alltid julbord i faffas hus och då gick vi tillbaka, i samlad trupp till fots och med spark.

I timringens kökstak hängde julgirlanger. Doften av nejlikor, sylta, björkved, såpa och skinka minns jag än idag. Min barndoms jular var egenhuggen gran, julaftonssauna och kakfat dignandes av tornedalska bakverk; voibakelsi, anisleipä ja piparkakku – vita pepparkakor att doppa i iskall mjölk. “Ta en till, varsågod, ta nu en till…”.
I Tornedalen trugar vi, ja det är folkvett.

Nu saknas faffa, mummu ja muffa runt bordet. Vi tänder ljusen på gravarna en bit härifrån.
På deras platser sitter nu andra, nya familjemedlemmar. En del av dem hann de aldrig möta. Granen är huggen, huset städat enligt tornedalsk precision och saunan är väleldad, precis som förr. Allt är sig likt men ändå annorlunda.

Meänkieli mixas med svenska och engelska. På juldagen äter vi friterade ägg. Doften av mammas älgköttbullar och svägerskans friterade explosiva chili i tamarindsås skapar nya barndomsberättelser. Minnen som kommer att plockas fram med lika delar glädje och vemod, då när våra platser upptas av de som ännu inte fötts. Av de vi ännu inte mött.

#gemenskap #Tornedalen #Narkaus #meänkieli #matglädje #jul #julgran #Lappland #Swedishlapland #Christmas #lantliv #lantligt #mitthem #självhushållning #frivilligenkelhet #hållbarhet

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik