|En slags semester| Det är något alldeles speciellt med att få ta del av en anna…

|En slags semester|
Det är något alldeles speciellt med att få ta del av en annan människas historia, tankar, prövningar och glädjeämnen. Att få tillbringa en stund, där under ytan, utan kallprat om väder och vind – lyssnandes.

Det är givande att lyssna – istället för att prata eller tänka på vad en själv ska säga härnäst. En slags semester från de egna tankarna och jaget.

Jag är så tacksam att jag har givits förtroendet att skriva reportage om så många intressanta människor i Gällivare kommun.

Människor som bryter normer och går sin egen väg i livet – även om det kan kosta på. Erika Jannok har kämpat för att ta plats, där hjärtat är; närmast renen.

Människor som har klarat svåra motgångar. Daniel Willmans liv förändrades radikalt efter en olycka och han levde bara ett år i taget. Idag konstaterar han att livet är värt att leva, trots all smärta.

Och så människor var allt flyter på, utan “gorm och bråk” – som Janne Larsson sa. Han som är oförskämt pigg och fortfarande arbetar, 82 år gammal. Ja, han som promenixar en mil om dagen för att hälsa på sin björk – som han planterade med sin far när han var ett litet barn.

Eller Samuel Rova som lyfter vikten av ett enkelt “hej”, särskilt när det lyser med sin frånvaro. Han som till slut hittade gemenskapen och glädjen i Malmbergets sporthall – genom innebandylaget.

Och så brottartränaren Patte Larsson som ger allt för Gällivares barn och unga. Han som inte backar för det svåra, som frågar varför du inte kom på träningen och som räcker ut en hand fastän tiden är knapp.

Och Emma Wallin som krossar den urbana normen genom sitt sätt att vara och tala. Hon som lämnade storstaden för byarna och ett mer jordnära och hållbart liv.

Sist men inte minst – mitt allra första reportage, om konstnären Baqer Hassan som har startat en konströrelse i Gällivare – för att ge något tillbaka. Han som flydde ett brinnande krig och förälskade sig i den arktiska småstaden, där han nu lever med sin familj.

Ja, du förstår att jag är lyckligt lottad som har fått ta del av dessa människors liv. Jag tackar er från hjärtat för att ni gav mig förtroendet att skriva om er.

Läs reportagen @faceofgallivare
🌻

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik